UA / RU
Підтримати ZN.ua

Bloomberg: Спроба перемогти Україну до 9 травня принесе Росії тільки приниження

Однак, не залежно від того, скільки російських солдатів загине і чи зможе Путін оголосити «перемогу», війна все одно не закінчиться.

Президент Франції Еммануель Макрон приєднався до цілої низки лідерів, які застерігають про неминучий початок російського наступу на сході України. Якщо це станеться зараз, тоді російські війська ризикують повторити щонайменше деякі помилки, які вони допустили під час битви за Київ.

Про це пише Bloomberg, додаючи, що дипломати ЄС і НАТО говорять про двотижневе вікно можливостей, впродовж якого можна відправити українській армії важке озброєння, зокрема танки. Після цього періоду Владімір Путін розпочне наступ, метою якого добитися хоча б якоїсь перемоги до 9 травня, коли Москва буде святкувати перемогу у Другій світовій війні над нацистською Німеччиною. Традиційно в цей день Кремль проводить великий парад. Щоправда, російський уряд відмовився коментувати, яким він буде цього року.

«Наступні тижні будуть визначальними», - сказав головний дипломат ЄС Жозеп Боррель. Європейська організація виділила додаткові 500 мільйонів євро, щоб профінансувати військову допомогу для України.

Тим часом, погодні умови, необхідність підготувати логістику, подбати про домінування в повітрі й перегрупувати сили, розбиті на околицях української столиці, вимагають більше часу для підготовки російського наступу на Донбасі, - кажуть військові аналітики. І, здається, Путін визнає, що доводиться обирати між швидкістю і більшими витратами. Під час прес-конференції у вівторок він сказав, що його часто питають про те, чи можна було закінчити війну швидше.

Читайте також: Наступ РФ на Донбасі може розпочатися найближчим часом — Міноборони

«Це можливо. Все залежить від інтенсивності військових дій. І так чи інакше ця інтенсивність пов’язана з втратами. Наше завдання досягти цілей з мінімальними втратами», - сказав російський автократ.

І саме це Росії буде важко зробити, якщо вона кине свою армію в бій в розпал сезону весняного болота, коли ґрунти надто розм’яклі й вологі, щоб вантажівки й самохідна артилерія могла пересуватися по бездоріжжю. Власне, щось подібне сталося в Київській області. Деякі конвої застрягали й були легкою здобиччю для атак. Цей сезон закінчиться десь в травні. Але це не влаштовує Путіна, який хоче здобути хоч якийсь успіх до Дня перемоги, - кажуть військові аналітики. Велика поразка російських сил біля великих міст на зразок Харкова вчить, що не можна відправляти бронетехніку по українським автострадам. Доводиться обирати менші й повільніші провінційні дороги. Але вони, в свою чергу, ідеальні для організації засідок, особливо коли дерева зазеленіють.

Перегрупування батальйонних тактичних груп, які складаються з 600-800 солдатів і 50 бронемашин включно з танками, теж вимагає більше часу. Російський полк складається з двох таких груп. І для відновлення вони повинні повернутися на базу. До того ж потрібні деталі для ремонту техніки, які доводиться транспортувати з інших регіонів Росії. Тому все це відбувається не швидко. Наприклад, танки Т-72 потрібно відправити в Нижній Тагіл - за 2200 кілометрів від Донецька, щоб їх там відремонтували. Т-80 потрібно відвезти в Омськ у Сибіру. А це 3000 кілометрів від території України. Зважаючи на те, що найбільш боєздатні машини вже кинули в бій, доступна зміна для відправки на поле бою - це значно старші моделі з обмеженими можливостями.

«Людям потрібно бути дуже обережними, коли вони говорять про великий і потужний наступ Росії найближчим часом», - сказав професор стратегічних досліджень шотландського Університету Сент-Енрюс Філіп О’Браян.

Генерал Алєксандр Дворнікав, який тепер командує всією війною проти України, повинен розуміти всі ці обставини. Водночас, Росія поспішає не лише з політично-символічних причин, таких як парад. Москва хоче діяти швидко, щоб Україна не встигла перекинути власні сили на схід. Крім того, її тривожить, що ЗСУ от-от отримають безпілотники, протитанкову, протикорабельну і протиповітряну зброю на сотні мільйонів доларів, а також танки і бронемашини від США, Великої Британії, Австралії й країн ЄС, які тепер поспішають допомогти Україні.

Читайте також: Atlantic Council: Як Україні підготуватися до битви за Донбас?

Російські втрати в перші 6 тижнів війни були дуже великими. Достовірних даних зараз немає. Однак, згідно з оцінками США, близько 20% доступних до початку вторгнення російських сил вже втрачені. І це досить велика цифра. На думку О’Браяна, тенденція російських втрат навряд чи зміниться.

«Росія страждає від постійної втрати сил, крапля за краплею. Її успіхи мізерні при цьому. І замість того, щоб зосередити сили на одній цілі, вони розпорошує сили, які повільно пересуваються по поганій мережі доріг. І все це без домінування в небі», - пояснив британський професор.

Разом з тим, велика кількість втрат навряд чи зупинить війну. Оскільки Росія готова до смерті своїх солдатів. А путінська війна проти України користується широкою підтримкою в російському суспільстві. Втім, втрати можуть створити обмеження в критичних сферах, де особовий склад важко замінити швидко. Наприклад, важко швидко знайти військових пілотів.

Звісно, навіть попри великі втрати Путін зможе оголосити якусь «перемогу», зважаючи на те, що він повністю контролює ЗМІ в Росії. Проблема в тому, що залишається незрозумілим, як зупинити війну, навіть після того, як Путін оголосить «перемогу». Російські війська все ще будуть на українській території. І в ЗСУ не буде іншого вибору, як спробувати вигнати їх.

Раніше видання CNN писало, що наступною ключовою битвою російсько-української війни буде битва за Слов'янськ. Оскільки місто має ключове стратегічне значення. Якщо ворог зможе взяти його під контроль, у нього з'явиться можливість оточити українську армію на Донбасі.

У свою чергу, видання New York Times писало, що битва за Донбас буде надзвичайно жорстокою. Вона буде сильно відрізнятися від боїв на околицях Києва, Харкова і Сум. Оскільки тут ворог знає місцевість краще. І його логістичні ланцюги коротші.