UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українців впевнені, що Путін погодиться на мир лише на власних умовах – дослідження ZN.UA

При цьому більшість українців, які не згодні з таким твердженням, живуть на півдні України.

Російський диктатор Владімір Путін постійно заявляє, нібито готовий до мирних переговорів з Україною, і при цьому ставить власні ультиматуми та продовжує вбивати українців. Що громадяни думають про подібні заяви того, хто розпочав криваву війну, розповіла Інна Ведернікова у статті «Війна чи мир. Українці хочуть повернути кордони 1991 року, але чиїми руками? Результати соціологічного дослідження».

В рамках соціологічного дослідження, проведеного на замовлення ZN.UA Центром Разумкова, українцям поставили питання: «Президент Росії постійно заявляє, що він готовий до мирних переговорів. Наскільки ви згодні з наведеними твердженнями щодо таких заяв?». У відповідь 76% респондентів заявили, що Путін допускає мир лише на власних умовах.

«Тож можна констатувати, що українці в цьому питанні не мають жодних ілюзій», – зазначила авторка.

Водночас захід України практично віддзеркалив середньостатистичний показник (75%). Центр відзначився тим, що більше за інших схильний не довіряти тому, що Путін піде на якісь поступки Україні (84%), а жителі сходу (73%) вірять у це ненабагато менше, ніж жителі західного регіону.

І тільки південь, який найбільш готовий до переговорів і нейтрального статусу України, найбільше сподівається на те, що з Путіним можна домовитися. Зокрема, 38% жителів півдня не згодні з тим, що Путін піде на переговори лише на власних умовах. При тому, що середній показник по країні незгодних із цим твердженням — 14%.

Цікаво також, який чинник люди вважають саме тим, що може підштовхнути російського диктатора до переговорів і поступок. І тут поза конкуренцією Китай. Зокрема, 65% опитаних вважають: що довше тривають війна та санкції, то в більшу залежність від Китаю потрапляє Росія.

Читайте також: Зеленський про турне Орбана: "Не усі лідери можуть вести переговори. Для цього потрібна певна влада"

«Що, безперечно, їй не подобається. Тобто Китай зі своїм мирним планом, який не підходить ані Україні, ані Росії все-таки на думку українців, дуже стримує Путіна й рано чи пізно змусить його піти на переговори», – пише Ведернікова.

Регіони України в оцінці ролі Китаю виявилися напрочуд одностайними, трохи відстав лише південь (60%). Більшість його жителів уважає, що Путін готовий торгуватись, оскільки війна обходиться дорого для економіки Росії. Зокрема, так вважають 59% опитаних жителів півдня при тому, що середній показник по Україні — 47%.

Роль оточення диктатора, яке хоче повернутися на ринки Заходу, а також страх Путіна потрапити до Гааги як чинники, що підштовхують до переговорів, українці оцінили набагато нижче.

Читайте також: Болгарія на саміті НАТО запропонує почати переговори між Україною та РФ

І тут, мабуть, залишилося тільки уточнити, що найбільше людей, котрі не знають, як оцінювати заяви російського диктатора, — на сході (20–45% — стабільна сіра зона). Можливо, тут знову варто згадати, що війна 2014-го почалася саме на сході. І за десять років драми, яку переживають розкидані по всій країні жителі цього регіону, в них стерлися будь-які відчуття щодо слів російського диктатора. Залишився тільки біль.

Опитування провели з 20 по 28 червня 2024 року. Загалом опитали 2007 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Водночас ZN.UA вперше запитало в українців, як вони ставляться до «мирного плану» Путіна, оголошеного перед Самітом миру. І більшість українців не згодні закінчити війну ціною втрати Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Зокрема, 83% не згодні, аби українські військові вийшли звідти. Крім того, 84% опитаних проти того, аби Україна офіційно віддала ці області РФ. 

При цьому лише 44% українців вважають, що настав час для переговорів з РФ. Протилежної думки притримуються 35% опитаних.