UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українців вірять у перемогу над РФ військовим шляхом – дослідження ZN.UA

Однак у розрізі регіонів є нюанси.

Частка українців (61,1%), які не готові робити поступки під час можливих переговорів з РФ більша за тих, які в принципі вже готові для таких перемовин (44%). Аби подолати цей екзистенційний розрив і отримати право диктувати свої умови, Україні потрібні перемоги на полі бою. Та чи вірять українці в те, що Росію можна перемогти військовим шляхом, розповіла Інна Ведернікова у статті «Війна чи мир. Українці хочуть повернути кордони 1991 року, але чиїми руками? Результати соціологічного дослідження».

В рамках соціологічного дослідження, проведеного на замовлення ZN.UA Центром Разумкова, українцям поставили питання:«Чи вважаєте ви можливою військову перемогу України у війні з Росією?».

Результати дослідження показало, що 66% українців вірять у військову перемогу над РФ. Тоді як 16% мають протилежну думку, а 18% – взагалі не визначилися.

І тут регіони не надто різняться в глибині своєї віри. Найбільше у військову перемогу вірить захід, який, найменше готовий до переговорів із Росією. Там таких респондентів 69%.

А стабільно найбільше сумнівається у військовій силі України південь. Зокрема, 25% жителів цього регіону не вірять у перемогу військовим шляхом.

«Тут, безумовно, близько стоїть запитання про те, що наші люди розуміють під перемогою, — його соціологи цього разу не ставили», – пише авторка. 

Але українці в певному сенсі дали на це питання, коли 51% наших співгромадян наполягав на необхідності повернутися в кордони 1991 року. Ще 26% готові були погодитися на кордони 2022-го, й лише 9% — по лінії фронту на момент підписання угоди. 

І тут, як пише Ведернікова, ми впритул стикаємося з реальністю й небажанням української влади хоча б розпочати дискусію із суспільством про це. Що дало б змогу укласти необхідний суспільний договір до початку переговорів, хоч коли б для них відчинилося вікно. Тим більше, що Захід бачить нашу перемогу передусім як орієнтацію на ЄС і НАТО, навіть за рахунок втрати територій. 

«І в такій ситуації розуміння, як і чому так вважають люди, може допомогти владі все-таки знайти в собі сміливість і піти на чесну розмову із суспільством. Яке не мовчатиме, якщо його не влаштують умови укладання миру. Коротких обтічних ремарок президента для закордонної аудиторії — «коли ви кажете про територію, то маєте розуміти, що нам потрібно передусім рятувати людей і державу» — для предметної розмови із суспільством замало», – підсумувала авторка.

Опитування провели з 20 по 28 червня 2024 року. Загалом опитали 2007 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Водночас ZN.UA вперше запитало в українців, як вони ставляться до «мирного плану» Путіна, оголошеного перед Самітом миру. І більшість українців не згодні закінчити війну ціною втрати Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Зокрема, 83% не згодні, аби українські військові вийшли звідти.Крім того, 84% опитаних проти того, аби Україна офіційно віддала ці області РФ. 

При цьому лише 44% українців вважають, що настав час для переговорів з РФ. І для більшості українців мінімально допустима умова для їх початку – це повернення України до кордонів 1991 року. Водночас 76% респондентів заявили, що Путін допускає мир лише на власних умовах.

Щоправда, переговори з Путіним в Україні заборонені указом президента Володимира Зеленського. І лише 37% вважають, що цей указ треба скасувати.