UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українців не готові нічим поступатися на переговорах з Путіним щодо припинення війни – дослідження ZN.UA

Однак, все ж є ті, хто готовий поступитися прозахідним вектором та територіями. При цьому території найлегше віддати жителям заходу.

Разом з темою переговорів України та РФ часто звучать і тези щодо можливих поступок з українського боку. На що теоретично могли б погодитися українці в обмін на припинення війни розповіла Інна Ведернікова у статті «Війна чи мир. Українці хочуть повернути кордони 1991 року, але чиїми руками? Результати соціологічного дослідження».

В рамках соціологічного дослідження, проведеного на замовлення ZN.UA Центром Разумкова, українцям поставили питання: «Якби це залежало від вас, чим би ви були готові поступитися під час переговорів із Росією?». Насамперед мова йшла про території й прозахідний вектор розвитку України.

 

Результати показали, що 61,1 % опитаних не готові поступитися нічим, про що сказали соціологи. При чому 44% українців готові до переговорів, але поступатися все ж не хочуть.

Лише 14% готові відмовитися від прозахідного вектора розвитку України. Ще 8% респондентів зазначили, що згодні поступитися територіями.

Однак тут варто звернути увагу на регіональний компонент. Зокрема, 65% жителів заходу і стільки ж жителів центру очікувано мають найвищі показники небажання поступатися чимось, якби під час переговорів це залежало від них. Водночас якщо розглядати тих, хто готовий відмовитися від територій, то легше їх віддати жителям заходу (11%), важче — сходу (4%) та півдня (7%).

«Це й зрозуміло, адже переселенці, які вже втратили свою землю й житло, а також люди, які мешкають нині ближче до лінії фронту, не готові робити такі подарунки росіянам. Вони хочуть повернути своє», – пише Ведернікова.

Читайте також: Кулеба про територіальні поступки з боку України: "Якщо хтось наважиться зі мною про таке говорити, у нас буде неприємна розмова"

Проте подібні відчуття сходу та півдня помітно розходяться, коли респонденти відповідають на питання про можливість відмовитися від прозахідного вектора розвитку. З такими поступками згодні 12 і 24% відповідно. (Середній показник — 14%.)

«Південь найбільше готовий до переговорів і відмови від прозахідного вектора. І все це — в межах уже окресленої нами тенденції півдня», – зазначила авторка.

Опитування провели з 20 по 28 червня 2024 року. Загалом опитали 2007 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Водночас ZN.UA вперше запитало в українців, як вони ставляться до «мирного плану» Путіна, оголошеного перед Самітом миру. І більшість українців не згодні закінчити війну ціною втрати Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Зокрема, 83% не згодні, аби українські військові вийшли звідти. Крім того, 84% опитаних проти того, аби Україна офіційно віддала ці області РФ. 

При цьому лише 44% українців вважають, що настав час для переговорів з РФ. І для більшості українців мінімально допустима умова для їх початку – це повернення України до кордонів 1991 року. Водночас 76% респондентів заявили, що Путін допускає мир лише на власних умовах.

Щоправда, переговори з Путіним в Україні заборонені указом президента Володимира Зеленського. І лише 37% вважають, що цей указ треба скасувати.