UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українських шкіл - сільські. Але більшість школярів навчаються в містах

За якістю освіти сільські школи поступаються міським.

Дві третини українських шкіл розташовуються в селах, 3 них працюють близько половини українських вчителів. При цьому абсолютна більшість українських школярів - дві третини - мешкають у містах і навчаються в міських школах, пише народний депутат, заступниця міністра освіти в 2014-2016 роках Інна Совсун у своїй статті для ZN. UA.

Авторка звертає увагу на те, що за якістю освіти сільські школи поступаються міським. Про це свідчать як результати Зовнішнього незалежного оцінювання, так і моніторинг компетентностей випускників початкової школи PISA.

«Звичайно, нерівність навчальних результатів багато в чому визначається соціально-економічним походженням учнів - про це свідчать і міжнародні дослідження, і національні. А в сільській місцевості значно менше людей з вищою освітою і нижче доходи. Однак і навчальне середовище в сільських школах відстає від міських. Замість професійного розвитку, навчального обладнання або реконструкції шкільних будівель державні та місцеві органи влади платять за надмірну кількість вчительських ставок», - констатує Совсун.

Читайте також: Стали відомі результати ЗНО з основних предметів

Детальніше про досягнення і проблеми української освіти на 29 років Незалежності читайте в статті Інни Совсун «У режимі виживання» в ZN.UA.