UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більше 60% українців підтримують перехід на українську мову сфери обслуговування - опитування

В яких регіонах норму закону підтримують найбільше.

Перехід на українську мову обслуговування підтримують 61,7% українців, 34% опитаних - проти. Такі дані опитування, проведеного КМІС, в період з 27 січня до 1 лютого.

В ході опитування жителів запитали про те, як вони ставляться до закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", яким з 16 січня 2021 всі підприємства сфери послуг повинні обслуговувати клієнтів і надавати інформацію про товари українською мовою.

Більшість українців, які підтримують норму про українську мову - жителі Заходу і Центру - таких 79,4% і 66,2%. На сході України норму підтримують 38,8%, не підтримують - 55,8%. На Півдні 49% підтримують, а не підтримують - 46,2%. На Донбасі підтримують 59,5%, не підтримують - 32,1%.

Інтерв'юери опитали 1205 респондентів, які проживають у 86 населених пунктах усіх регіонів України, крім окупованого Криму і тимчасово окупованих територій Донбасу. Вибірка репрезентативна для населення від 18 років.

Читайте також: Українською мовою в Донбасі заговорять через два роки після роззброєння та розмінування — Резніков

Раніше в Офісі мовного омбудсмена повідомили про те, що з 16 січня по 1 лютого надійшло понад 400 скарг на використання російської мови, при цьому половина скарг надійшла з Києва.

25 квітня 2019 Верховна Рада прийняла закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який деталізував державний статус і вживання української мови в різних сферах життя: від бізнесу до освіти.

Детальніше про те, як можна любити українську мову і критикувати мовний закон, читайте в статті Геннадія Друзенка "Крок до несвободи".