UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бій з тінню: як введення співоплати вплине на якість медичної допомоги в Україні – думки експертів

Тіньові обороти в сфері перевищують 100 млрд грн на рік. Ситуацію погіршує і система преференцій для лікарень з особливим статусом.

Щоб забезпечити якісну медичну допомогу в Україні, на охорону здоров'я потрібно щороку витрачати щонайменше 5% ВВП, але за всі роки незалежності ця цифра рідко перевищувала 3%.

Сфера медицини була і залишається катастрофічно недофінансованою. Водночас тіньові обороти в сфері становлять понад 100 млрд грн на рік. Майже 50 млрд грн з них – неформальна плата лікарю за послугу, пише редакторка відділу соціум ZN.UA Алла Котляр.

«Це величезний масштаб, який вже є частиною економіки. Ситуацію погіршує система преференцій для окремих лікарень, успадкована від радянської системи», - пише авторка у статті «Хто заплатить за лікування? У профільному комітеті ВР обговорюється законопроєкт про впровадження співоплати».

Існування лікарень з особливим статусом (національні високоспеціалізовані) або паралельних систем охорони здоров'я (мережі лікарень ДУС, НАМНУ, МВС, виконавчої служби тощо) дозволяє цим установам отримувати великі субсидії з бюджету і заробляти на потоці неформальних або квазіформальних платежів.

Чи можна цю реальність, в якій ми живемо, замінити якимось механізмом або співоплатами? З таким запитанням авторка звернулася до експертів в сфері охорони здоров'я.

Співоплати ввести простіше і легше, ніж закрити 70% неефективних лікарень, вважає гендиректор і співзасновник медичної мережі «Добробут» Олег Калашніков. Але такий непопулярний крок поставить хрест на кар'єрі будь-якого українського політика.

На думку Калашникова, введення співоплати дійсно містить ризик обмеження доступу малозабезпечених українців до медичних послуг. Але над вирішенням цього питання варто замислитися державі.

ZN.UA

Медичний директор медичного будинку Odrex Дмитро Гавриченко нагадує, що в державних лікарнях «тарифи» часто набагато вищі за приватні. Тому має бути мінімальна база послуг, але все, що понад, людина має право собі дозволити.

ZN.UA

Їм заперечують заступниця голови НСЗУ Анна Фенчак: «Не думаю, що співоплати як частина тарифу – шлях України».

ZN.UA

І депутатка Ольга Стефанішина: «Якщо зараз ми введемо співоплати, то фактично поховаємо політичну волю збільшувати держбюджет на медицину».

ZN.UA

Читайте також: Введення співоплати в нинішньому вигляді працюватиме на приватні заклади і збільшуватиме фінансовий тиск на пацієнта – експерти

Детальніше читайте в статті Алли Котляр « Хто заплатить за лікування? У профільному комітеті ВР обговорюється законопроект про введення співоплати ». Своє ставлення до введення співоплати ви також можете висловити, пройшовши опитування «Впровадження якого з видів співоплати за медичні послуги ви б підтримали в Україні?».