UA / RU
Підтримати ZN.ua

Без зайвих витрат: як правильно зробити продуктові запаси

Це особливо актуально напередодні зими.

Майбутня зима і війна, яку розв’язала Росія змушують українців робити запаси продуктів на зиму. Через постійний стрес іноді важко зорієнтуватися і не почати скупати все.

Читайте також: Зима 2022-2023: які продукти потрібно купити заздалегідь

Нутриціолог Ганна Пархоменко розповіла, як правильно зробити продуктові запаси, яких вистачить надовго та раціонально витратити гроші, пише ICTV.

Які продукти і у якій кількості треба купити в запас

У морозильну камеру можна покласти трохи м’яса, риби та молочних продуктів, однак завеликі запаси робити не варто, адже в будь-який момент електропостачання може зникнути.

За можливості також варто придбати протеїновий порошок, який врятує від дефіциту білка. Його можна додавати до супів швидкого приготування та каш.

Вище наведений приблизний список, який можна корегувати відповідно до кількості осіб у родині та власних смаків.

Як використовувати продуктові запаси

Поки є гроші та можливість купувати нові продукти в магазині, не треба чіпати свої запаси. Користуватися їм можна буде, коли в закінчяться кошти, у місто не постачатимуть їжу, а також якщо виходити з дому на вулицю буде небезпечно до життя.

Намагайтеся забути про те, що у вас є ці продукти, аби не з’їсти їх у перший же тиждень.

Чому не варто намагатися скупити все

Подумайте про інших людей. Зайва пачка крупи може врятувати комусь життя, тож не варто проявляти жадібність та егоїзм, особливо в умовах війни.

Кількості продуктів, зазначених у списку вище, цілком вистачить на місяць. Більше їжі купувати немає сенсу, адже підготуватися до багаторічної блокади просто неможливо.

Також пам’ятай про те, що окупанти часто залишаються без їжі, коли тимчасово захоплюють міста й села, тож загарбники можуть почати ходити домівками цивільних у пошуках провізії.

Саме тому в очевидних місцях (холодильник, відкриті полички) краще зберігати чверть запасів, які можна буде віддати в критичні ситуації. Звісно, добровільно ніхто не годуватиме російських військових, однак якщо вони погрожуватимуть вбивством або розправою, ви зможете віддати їм частину їжі. Інші запаси краще покласти якомога далі від кухні, де їх навряд чи шукатимуть.