UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден приєднається до зустрічі лідерів східноєвропейських членів НАТО. Україна в центрі уваги

На зустрічі, крім Байдна, будуть генеральний секретар НАТО та резиденти Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви та Словаччини.

Президент США Джо Байден приєднається до віртуального саміту східноєвропейських країн НАТО, який відбудеться в румунській столиці Бухаресті в понеділок, заявив президент Румунії Клаус Іоханніс. Особливу увагу на зустрічі приділять безпеці в Чорноморському регіоні та в Україні.

Агентство Reuters пише, що саміт Бухарестської дев'ятки - групи європейських країн на східному краю НАТО - буде організований спільно президентом Польщі Анджеєм Дудою і буде спрямований на координацію позицій країн регіону в області безпеки.

"Радий вітати Джо Байдена на саміті Бухарестської дев'ятки, який я сьогодні приймаю в Бухаресті", - твітнув Іоханніс в понеділок вранці. "Разом з президентом Анджеєм Дудою ми також будемо раді... В ході саміту НАТО, основна увага буде зосереджена на трансатлантичних зв'язках, НАТО 2030 обороні та стримуванні на східному фланзі".

"Заява, яку "дев'ятка" опублікує після зустрічі, буде стосуватися безпеки в Чорноморському регіоні і пов'язаних з цим питань безпеки в Україні", - сказав журналістам глава Бюро національної безпеки Польщі Павел Солох.

Читайте також: Лукашенко і Путін обговорили плани України щодо інтеграції в НАТО

Раніше ZN.UA повідомляло про те, що саміт НАТО в Брюсселі планувався як мінізустріч лідерів країн-членів Альянсу, які мали познайомитися з президентом США Джо Байденом. При цьому спочатку планувалося, що саміт відбудеться без участі країн-партнерів, оскільки він буде сфокусований на обговоренні внутрішніх питань. При цьому співрозмовник ZN.UA зазначив, що у нього немає інформації, що на саміті НАТО заплановано обговорення анонсованої президентом Польщі Анджеєм Дудою "дорожньої карти" для України щодо виконання нею кроків щодо вступу в Альянс.

Як раніше писало ZN.UA, на Банковій прагнуть, щоб лідери держав, ґрунтуючись на декларації Бухарестського саміту НАТО, дали доручення міністрам закордонних справ країн-членів організації почати процес з надання Україні ПДЧ. При цьому в Києві розраховують, що це питання буде вирішене або на саміті НАТО в Брюсселі 14 червня, або на саміті, який можливо відбудеться цієї осені.

Детальніше про те, як Київ хоче домогтися від НАТО виконання рішення Бухарестського саміту та чи вдасться Україні отримати хоча б План дій щодо членства, читайте в статті Володимира Кравченка "Обіцяного тринадцять (?) років чекають".