UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азаров вимагає провести медогляди школярів до 10 квітня

Азаров підкреслив, що медогляди повинні виявляти захворювання на ранніх стадіях, тоді, коли симптоми хвороби можуть помітити тільки фахівці.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров дав доручення повністю провести медичні огляди школярів до 10 квітня, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну.

"Всі діти повинні пройти медичні огляди. Тут не повинно бути вибірковості. Це не просто робота медиків. Це здоров'я дітей. І треба допомогти батькам , особливо із сімей , які перебувають у тих чи інших складних життєвих обставинах", - заявив у понеділок прем'єр після заслуховування на оперативній нараді інформацією Міністерства охорони здоров'я про те, що зараз перевірено стан здоров'я в 96,5% школярів,

Азаров підкреслив, що медогляди повинні виявляти захворювання на ранніх стадіях, тоді, коли симптоми хвороби можуть помітити тільки фахівці.

"Рання діагностика допомагає зберегти здоров'я дітей. Саме тому урядом в минулому році, після тривалого обговорення, було прийнято рішення повернути проведення обов'язкових медичних оглядів школярів як у медичних установах, так і в школах. Для цього створені медико-педагогічні комісії, які за згодою батьків перевіряють здоров'я дітей, виїжджаючи безпосередньо в навчальні заклади", - йдеться в повідомленні.

В прес-службі уряду відзначили, що особливо актуальні такі виїзди у віддалені населені пункти. На сьогодні в Україні 4,5 тис. сільських шкіл, де навчаються менше ста дітей у кожній. В основному вони знаходяться у віддалених невеликих населених пунктах, де немає поліклінік, і медогляди у школах - реальна можливість повноцінно перевірити здоров'я школярів не витрачаючи коштів та часу на поїздки в райлікарні.

За інформацією Моз, профілактичні заходи дають досить серйозні результати. Зокрема, завдяки виявлення на ранніх стадіях та своєчасному лікуванню вдалося всього в середньому на 15% знизити рівень захворюваності у школярів органів зору і слуху, опорно-рухового апарату. !zn

Читайте також:

Для нормального функціонування системи охорони здоров'я не вистачає 3,5 тисячі лікарів-педіатрів

В Україні всього лише 1,1% здорових дітей

У Києві на первинному рівні не вистачає більше тисячі лікарів і медсестер

Навантаження на сімейного лікаря в Україні в 5-6 разів більше, ніж на лікаря в Європі