UA / RU
Підтримати ZN.ua

Архітектори НСАУ заявили про грубі порушення під час будівництва «Президентського Університету»

Команда проєкту стверджує, що 19 павільйон ВДНГ «перебуває в аварійному стані» і його краще знести.

Розробка проекту будівництва «Президентського Університету» здійснювалася без проведення архітектурного конкурсу та з порушенням Закону «Про архітектурну діяльність», заявили в Архітектурній палаті Національної спілки архітекторів України (НСАУ).

Будівлю планують звести на території 19-го павільйону ВДНГ (зараз – Національний комплекс «Експоцентр України»). Сам павільйон 1978 року споруди має культурну та історичну цінність як зразок пострадянського модернізму, і зараз опинився під загрозою знесення.

«7 лютого дисциплінарна комісія АП НСАУ провела екстрену нараду. Головна мета – зупинити руйнування модерністської будівлі павільйону №19 та зберегти цілісність ансамблю національного комплексу ВДНГ», - йдеться у заяві.

Замовник і архітектор проєкту на засідання не прийшли і обрали доносити позицію громадськості за допомогою коментарів і публікацій у Facebook.

Чим незадоволені архітектори:

«Як об'єднана професійна спільнота сертифікованих архітекторів ми висловлюємо обурення: систематичним знищенням об'єктів модернізму; зневагою експертною думкою архітекторів; відсутністю архітектурних конкурсів на суспільно значущі об'єкти; непрозорим процесом прийняття рішень та приховуванням від громади проєктів будівництва», - додається у заяві.

В Архітектурній палаті НСАУ закликали всіх учасників проєкту зупинити руйнування модерністського павільйону №19, який є невід'ємною частиною ансамблю ВДНГ, та знайти найкраще проєктне рішення на основі архітектурного конкурсу та професійної думки фахівців.

Архітектор Віталій Молочко звинувачення заперечує. За його словами, розроблена його командою концепція майбутнього університету була схвалена Міністерством освіти і науки та презентована на форумі «Україна 30».

Що відповідає архітектор проєкту:

А як же «Кураж Базар»?

Колишній орендар павільйону, засновниця «Кураж Базар» Альона Гудкова та гендиректор Національного комплексу «Експоцентр України» Євген Мушкін напередодні зустрілася з президентом Володимиром Зеленським, щоб обговорити майбутнє павільйону та івента, що проводився в ньому.

«Якщо чесно, я була рада можливості розповісти все з перших вуст, а не через численні заплутані канали, тож особисто для мене розмова була змістовною і відвертою», - пише Гудкова у Facebook.

Учасники зустрічі домовилися, що компенсацію купівлі та встановлення ліфта у 19-му павільйоні (1 млн грн) передадуть Мушкіну, а він візьметься за передачу грошей на благодійність – менеджери платформи dobro.ua готують список реципієнтів під цю суму.

«Найближчими днями відбудеться офіційна комунікація від головного архітектора проєкту, і, я впевнений, з'явиться ясність і прозорість як щодо павільйону №19 ВДНГ, так і інших важливих архітектурно-проєктних рішень», - додав Мушкін.

Читайте також: «Тупіші за тебе університети позакінчували!» — куди поділася елітна освіта в Україні?

Ідея створити президентський університет викликала чималий резонанс у суспільстві. Але дискусії точилися переважно навколо вартості цього проєкту, його локації. Про те, як саме і чому навчатиме університет своїх студентів, майже не говорять.

Чи стане університет проривом в українській вищій освіті? Читайте у матеріалах Єлизавети Щепетильникової «Президентський університет: між Сколково та Назарбаєвим» та «Чужий серед своїх: що заховано в концепції президентського університету» в ZN.UA.