UA / RU
Підтримати ZN.ua

Апеляційний суд залишив Стерненку статтю про «викрадення» Щербича

Обвинувачення ґрунтується на свідченнях потерпілого, визнаних судом суперечливими.

Апеляційний суд залишив одеському активісту Сергію Стерненку обвинувачення за статтею146 Кримінального кодексу України, що стосується начебто викрадення ексдепутата Комінтернівської райради Одеси Сергія Щербича.

«146 статтю по мені і Демчуку (Руслан Демчук - член одеської ланки «Правого Сектора», другий обвинувачений «викраденні» Щербича) залишають, хоча строки давності по притягненню за нею минули», - повідомив Стерненко у Telegram.

Той самий суд визнав, що потерпілий Щербич змінював свідчення в судах першої та другої інстанцій щодо місця, часу та обставин імовірного злочину. Однак суперечливість доказів Щербича не завадила суду винести рішення у справі Стерненка.

«Обвинувачення ґрунтується виключно на показаннях «потерпілого», які цим же судом були визнані суперечливими», - додав активіст.

Читайте також: Стерненка виправдали за статтею, за яку давали 7 років ув'язнення

23 лютого Приморський суд Одеси визнав активіста Сергія Стерненка винним у «викраденні людини заради заволодіння 300 гривнями» і засудив його до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Стерненко у «справі Шербича» обвинувачувався за трьома статтями Кримінального кодексу: ч. 2 ст. 187 (розбійний напад), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 2 ст. 146 (викрадення людини). 

Вирок Стерненку спровокував масові протести в Києві й інших містах України. Напередодні активісти знову прийшли до Офісу президента України. Сьогодні апеляційний суд виправдав активіста за статтею 187 КК України, знявши обвинувачення у нападі на Щербича з метою заволодіння грошовими коштами.

У 2015 році Стерненку оголосили підозру у викраденні Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» Геннадія Труханова. Активіст начебто організував викрадення депутата, щоб заволодіти його коштами. Крім свідчень потерпілого, інших доказів у слідства не було.

Докладніше про справу Щербича, у викраденні й катуванні якого звинуватили Стерненка, читайте в матеріалі Інни Ведернікової «Справа Стерненка. Хроніки реваншу» у ZN.UA.