UA / RU
Підтримати ZN.ua

Адвокати оскаржать вирок ялтинській групі фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір"

Уповноважена Верховної Ради з прав людини пообіцяла посприяти в цьому питанні.

Адвокати фігурантів ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір" оскаржать вирок своїм підзахисним у вигляді ув'язнення в колонії суворого режиму, передає "Крим.Реалії". Всіх шістьох кримчан Південний окружний військовий суд РФ засудив до 76 років в цілому.

"Звісно, ми не згодні з сьогоднішнім вироком, ми вважаємо, що він незаконний і не обґрунтований. В процесі було виявлено багато фактів порушень у цій справі. З сьогоднішнього дня у нас буде рівно місяць для подання апеляційної скарги, ми отримаємо повний текст вироку. Подивимося, на що суд посилався, виносячи вирок, які докази враховував, які не врахував і відповідно будемо готувати скаргу", – розповів адвокат Джеппарова Азаматов.

У свою чергу, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова пообіцяла сприяти адвокатам у процесі оскарження незаконного вироку по сфабрикованій справі.

Читайте також: Amnesty Intrational закликала генпрокурора РФ звільнити фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір" Мустафаєва

Вранці Південний окружний суд Ростова-на-Дону засудив до ув'язнення в колонії суворого режиму шістьох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір". Зокрема, суд засудив Муліма Алієва до 19 років ув'язнення, Інвер Бекіров отримав 18 років, Емір-Усейн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – 7 років і Рефат Алімов – 8 років. Спочатку російський прокурор запросив на всіх шістьох кримчан 98,5 років позбавлення волі в цілому.

Від початку анексії українського Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на кримських татар за їхню проукраїнську позицію. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до їхніх будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями в нібито "тероризмі" і "екстремізмі".

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованої Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася. У зв'язку з чим у новій резолюції вперше окремо міститься заклик до Генерального секретаря ООН підготувати спеціальну доповідь про її виконання до наступної сесії ГА ООН.