UA / RU
Підтримати ZN.ua

44% українців вважають, що настав час для переговорів з РФ – результати соціологічного опитування ZN.UA

При чому жителі східних регіонів готові до переговорів менше, ніж громадяни із заходу та центру України.

Тема переговорів України з РФ про припинення війни вкотре повернулася до інформаційного простору. Чи багато українців вважають, що настав час сісти з ворогом за стіл переговорів, розповіла Інна Ведернікова у статті «Війна чи мир. Українці хочуть повернути кордони 1991 року, але чиїми руками? Результати соціологічного дослідження».

В рамках соціологічного дослідження, проведеного на замовлення ZN.UA Центром Разумкова, українців запитали: «Як ви вважаєте, чи настав час для початку офіційних мирних переговорів України і Росії?». Ствердно на нього відповіли 44% респондентів. Однак 35% вважають, що час для переговорів ще не настав. До того ж є 21% людей, які ще не визначилися з цього приводу.

«І тут дуже важливо врахувати регіональний зріз. Оскільки вже на цьому першому запитанні чітко видно тенденції, що зберігаються протягом усього дослідження», – пише авторка.

Читайте також: Зеленський розповів, чому Віктор Орбан не може бути посередником на переговорах між Україною та Росією

Так, 49% жителів центру України спокійно сприймуть інформацію про початок офіційних переговорів із Росією. Також не дивує, що найнижчий показник серед тих, хто готовий до переговорів, дав захід України — 35%. І це теж, за словами авторки, варто зафіксувати, бо жителі саме західної частини України демонструють виразну двоїстість, з одного боку, високих очікувань від результатів закінчення війни, а з іншого — своєї ролі в тому, щоб ці очікування зробити реальністю.

Що стосується Сходу, який росіяни щодня атакують КАБами, то лише 33% жителів звідти готові до переговорів. Проти переговорів 34% українців зі східної частини країни. Не визначилися з цього приводу 32% опитаних.

«Вже тут відчувається, як людей зі сходу України розриває на частини ізсередини. Їм найдовше й найбільше діставалося, й вони найменше хочуть переговорів? Чому? Тому що прагнуть повернути своє?», – пише авторка.

Читайте також: Якщо почати переговори на кордонах, які є зараз, Росія через деякий час знову спробує зробити Україну залежною від себе — командир полку Калиновського

А тепер іще одна показова цифра півдня України, яка також є тенденцією. Зокрема, 60% жителів півдня вважають, що час для офіційних переговорів із Росією настав. Це майже на 16% перевищує середній показник по Україні.

Опитування провели з 20 по 28 червня 2024 року. Загалом опитали 2007 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, ZN.UA вперше запитало в українців, як вони ставляться до «мирного плану» Путіна, оголошеного перед Самітом миру. І більшість українців не згодні закінчити війну ціною втрати Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Зокрема, 83% не згодні, аби українські військові вийшли звідти. Крім того, 84% опитаних проти того, аби Україна офіційно віддала ці області РФ. При цьому 76% респондентів заявили, що Путін допускає мир лише на власних умовах.