UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голову ОАСК Павла Вовка США покарали санкціями у день боротьби із корупцією

Під обмеження також потрапили родичі Вовка.

Сполучені Штати наклали санкції на голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка, його ім’я є у санкційному списку, оприлюдненому на сайті Державного департаменту США.

«Державний департамент США вносить Вовка до списку за вимагання хабарів в обмін на втручання у судові та інші державні процеси. До списку також включено двох найближчих родичів Вовка», - йдеться у повідомленні.

Примітно, що санкцій на Вовка наклали саме 9 грудня – у Міжнародний день протидії корупції.

Розслідування справи «плівок ОАСК» триває з 2020 року. Тоді підозри отримали сам Вовк, його заступник Євген Аблов, шестеро суддів суду та на той час голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк. Їх звинуватили у спробі захоплення державної влади. ZN.UA докладно розповідало про цю справу у матеріалах Інни Ведернікової «Вовки. По сліду НАБУ» і «Вовки. По сліду НАБУ-2».   

Перед початком повномасштабного вторгнення ОАСК намагався розглянути позов експрезидета-втікача Віктора Януковича до парламенту щодо «незаконного» позбавлення повноважень. У такий спосіб РФ планувала легалізувати Януковича після захоплення України.

Окружний адмінсуд Києва намагалися ліквідувати, проте унікальність його повноважень вкупі з політичною невибагливістю суддів, роблять його зручною «палицею» і руках будь-якої влади. Півтора роки тому президент Володимир Зеленський вніс до парламенту як невідкладний проєкт закону щодо «ліквідації» ОАСК, відтоді розгляд документу гальмується.

Читайте також: Справа Вовка досі на полиці, але судді перестали бути недоторканими

18 листопада Вовк під загрозою примусового приводу все ж відвідав засідання суду у справі «плівок ОАСК». У багатостраждальному судовому процесі з’явився певний прогрес.

Україна лише на початку  великого шляху реального очищення державної системи від корупції., важливу роль у цьому має відіграти ВАКС. Докладніше про досягнення і провали, а також виклики, що чекають на суд в майбутньому, читайте у статті Вадима Валька «ВАКС. Тригер для Путіна та майбутнє для України».