UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зірка Бетельгейзе знову почала тьмяніти

Нове потьмяніння світила не узгоджується з циклами його активності.

Астрономи з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики заявили про те, що яскравість зірки Бетельгейзе знову почала падати. Причому, це падіння яскравості ніяк не узгоджується з циклами активності світила, повідомляє ScienceAlert.

Бетельгейзе розташовується на відстані 700 світлових років від Землі в сузір'ї Оріона, вона є однією з найяскравіших зірок на небі. Світило в 10-25 разів більше за Сонце і все своє життя воно було масивною біло-блакитною зіркою. Зірка дуже стара і деякий час назад вичерпала всі запаси водню і почала процес перетворення гелію на кисень і водень.

Коли і запаси гелію вичерпаються, Бетельгейзе почне формувати все більш важкі елементи, накопичить в ядрі залізо і вибухне надновою. Перед вибухом зірка повинна потьмяніти, але, ймовірно, він не трапиться в найближчі кілька десятків тисяч років.

Проте, в кінці 2019 початку 2020 року вчені помітили загадкове потускнение Бетельгейзе. Воно було настільки значним, що яскравість зірки впала на 25%. Разом з тим, воно підійшло до кінця і здавалося, що зірка почала повертатися до своєї природної яскравості.

За словами вчених, у серпні-вересні цього року яскравість зірки повинна була досягти свого піку. Втім, спостерігати за нею було важко, оскільки вона перемістилася за Сонце для спостерігачів із Землі. Але частину часу, коли зірка була недоступна для спостережень з нашої планети, за нею спостерігав апарат NASA STEREO.

І під час цих спостережень, які пройшли з травня по липень, Бетельгейзе не ставала яскравішою, а навпаки, тьмяніли. Відзначається, що зірка знову стає видимою з Землі, тому спостерігати за нею зможуть більше інструментів. STEREO проводив спостереження у видимому світлі, але, можливо, вченим вдасться помітити зміни в температурі зірки і виміряти інші показники.

Згідно з 425-денним циклом активності, Бетельгейзе знову повинна почати тьмяніти в квітні 2021 року. Разом з тим, зірка не завжди дотримується цього циклу, можливо, нинішнє потьмяніння зможе наблизити вчених до розуміння її поведінки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи помітили на орбіті чорної діри найшвидшу зірку Чумацького Шляху

Раніше астрономи за допомогою Дуже великого телескопа одержали знімок зірки Бетельгейзе. Отримані знімки показують не тільки потьмяніння зірки, але і зміну її видимої форми.