UA / RU
Підтримати ZN.ua

Земля має сім дивних «супутників», один з них можна назвати

Поки що його позначили 2004 GU9.

Одному з квазісупутників Землі можна дати ім'я

Одному з квазісупутників Землі можна дати ім'я

Міжнародний астрономічний союз (МАС) запросив громадськість взяти участь у виборі імені для одного із семи квазісупутників Землі. Зараз він позначений 2004 GU9 або астероїд 164 207. Його називають «супутником», оскільки він припливно пов'язаний з нашою планетою, як Місяць, повідомляє Space.com.

Зазвичай об'єктам у космосі дають два імені. Одне – формальне, а друге – символічне чи кумедне. Це пов'язано з тим, що астрономам необхідна номенклатура, щоб бути впевненими, що їхні каталоги екзопланет та посилання на чорні дірки послідовні та зрозумілі, але їм також потрібні позитивні вібрації.

Читайте також: Астрономи зафіксували неочікуване пробудження гігантської чорної діри в сузір'ї Діви

Наприклад, скупчення галактик ACT-CL J0102-4915 отримало прізвисько «Ель-Гордо», що перекладається як «Товстий», через його вагу. А галактика, закаталогізована як CEERS2_5429, також відома як Галактика Мейсі. Вона названа на честь доньки першовідкривача, який виявив скупчення її дев'ятого дня народження.

Тепер до списку космічних об'єктів додався один із квазісупутників Землі. 2004 року GU9 відносять до «квазі» супутників, оскільки його орбіта навколо нашої планети визначається впливом Сонця. Орбіта нестабільна, вона завжди буде у нашому куточку Сонячної системи. Очікується, що до 2600 2004 GU9 «полетить».

МАС проводить конкурс разом із ведучим наукової програми Radiolab на одній та радіостанцій Нью-Йорка Латіфом Нассером, який раніше цього року вже дав назву квазісупутнику Венери. За його словами, про трьох із семи квазісупутників Землі є достатньо інформації для того, щоб вважати їх «офіційними квазісупутниками». З цих трьох обрали «найдивніший». Ймовірно, це сірий кам'янистий об'єкт, мабуть зазубрений, розміром з Ейфелеву вежу.

З повним списком критеріїв про те, яким має бути ім'я для нового супутника, можна ознайомитись за посиланням. Запропонувати назву може кожен бажаючий, батьки можуть взяти участь від імені дітей, які не досягли потрібного віку. Зрештою, буде визначено 10 фіналістів, серед яких і виберуть ім'я для квазісупутника Землі.

Раніше вчені запропонували нову теорію, яка може пояснити появу «загадкових вихорів» на поверхні Місяця. Такі вихори набагато світліші за навколишню поверхню і дослідники не знають, як вони з'являються. Але тепер, схоже, вони знайшли відповідь.