UA / RU
Підтримати ZN.ua

Законопроект Зеленського щодо вступу абітурієнтів із ОРДЛО без ЗНО довелось реєструвати\и двічі

Спочатку експертам не сподобалось положення щодо пільг для абітурієнтів.

Президентський законопроєкт №3734, який дозволяє абітурієнтам з ОРДЛО вступати без ЗНО до будь-якого вишу країни, вносили до парламенту двічі, пише у своїй статті для ZN.UA Оксана Онищенко. Причиною цьому стали норми щодо пільги для абітурієнтів. 

“Спочатку можливість вступати до вишів без ЗНО за окремим конкурсом і квотами хотіли щедро подарувати не лише вступникам з ОРДЛО і Криму, а й великому переліку інших: це “діти співробітників Національної гвардії, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Національної поліції, Державної прикордонної служби, Служби безпеки України, які загинули під час виконання службових обов’язків, діти медичних працівників, померлих внаслідок коронавірусної хвороби (COVID-19)”, - пояснює авторка. 

Однак із цим не погодилося Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради. У висновку до першого варіанта законопроєкту, текст якого зараз зник із парламентського сайту, експерти зауважили, що питання надання пільг потребує системного і комплексного підходу. Однак вищевказаний перелік не повною мірою охоплює всіх осіб, які можуть загинути при виконанні службових обов’язків. Отже, вищевказаний перелік ставить у нерівні умови дітей, чиї батьки також можуть загинути на службі.  

До того ж експерти зауважили, що “аналогічні зауваження можна віднести й до виділення в окрему категорію дітей медичних працівників, померлих внаслідок інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19). Адже медичні працівники можуть померти внаслідок й інших інфекційних хвороб, якими вони захворіли під час виконання своїх обов’язків, що не применшує їх заслуги перед суспільством”. 

“Коротше кажучи, якщо вже роздавати пряники, то заради справедливості — всім. Але тоді список буде безкінечним. Отже, перший варіант законопроєкту з такою ідеєю був відкликаний, натомість з’явився новий, доопрацьований. З нього викреслили медиків та інших пільговиків, залишивши лише випускників з ОРДЛО і Криму. Причому останніх фактично зрівняли у пільгах”, - пише Онищенко. 

Читайте також: Держава має допомогти абітурієнту-пільговику стати конкурентноспроможним під час вступу, а не приховати його знання – оглядачка

Детальніше про те, як президентський законопроект вплине на вступну кампанію і на якість вищої освіти читайте у статті Оксани Онищенко “Роздача пряників і слонів”.