UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загадкова субстанція на муміях віком 3600 здивувала вчених: що це

Виявилося, що це найдавніший у світі сир.

Стародавні мумії з Китаю покривав шар сиру

Стародавні мумії з Китаю покривав шар сиру

Вчені з'ясували, чим є загадкова субстанція, розмазана по головах та шиях мумій віком 3600 років, знайдених у Китаї. За словами дослідників, це найдавніший у світі сир, повідомляє Live Science.

Загадковий матеріал, що покриває мумії, поховані на цвинтарі Сяохе в північно-західній частині Китаю в Таримській улоговині, вчені виявили близько 20 років тому. Тепер дослідники провели ДНК-аналіз субстанції та з'ясували, що це кефірний сир – м'який пробіотичний сир. Він був виготовлений з використанням коров'ячого та овечого сиру тисячі років тому.

Читайте також: Сюрприз під водами Нілу: археологи зробили несподіване відкриття

Сир містив кілька видів бактерій та грибків, включаючи Lactobacillus kefiranofaciens та Pichia kudriavzevii, обидва з яких зустрічаються у сучасних кефірних зернах. Ці зерна являють собою «симбіотичні культури», які складаються із суміші бактерій і дріжджів, які ферментують молоко в сир, подібно до «закваски».

«Це найдавніший відомий зразок сиру, колись виявлений у світі. Такі продукти харчування, як сир, надзвичайно важко зберігати протягом тисяч років, що робить цю можливість рідкісною та цінною», — заявив старший автор дослідження Цяомей Фу з Інституту палеонтології хребетних та палеоантропології Китайської академії наук у Пекіні.

Дослідники також визначили, що зерна L. kefiranofaciens були тісно пов'язані зі схожими, що походять з Тибету. Секвенуючи бактеріальні гени, дослідники змогли «відстежити, як пробіотичні бактерії розвивалися протягом останніх 3600 років».

«Наші спостереження показують, що культура кефіру підтримувалася в регіоні Сіньцзян на північному заході Китаю з часів бронзової доби. [Ми можемо] спостерігати, як бактерія розвивалася протягом останніх 3000 років. Більше того, вивчаючи молочні продукти, ми отримали більш ясну картину життя стародавніх людей та їхньої взаємодії зі світом», - заявив Фу.

Водночас все ще неясно, чому давні люди покривали мумії сиром.

Раніше вчені розкрили таємницю знаменитої «мумії, що кричить», з Стародавнього Єгипту. Її обличчя завмерло в страшній гримасі, яка може вказувати на болісну смерть.