UA / RU
Підтримати ZN.ua

Древній хижак, що вважався неповоротким, виявився спритним мисливцем-вбивцею

Вчені вже назвали антеозавра «аналогом» тиранозавра.

Вчені з Університету Вітватерсранда заявили про те, що антеозавр, якого вважали громіздким і дуже неповоротким, насправді мав стрімкість і, ймовірно, був одним з найжахливіших хижаків свого часу. Як повідомляє Naked science, дослідники вже назвали його «аналогом» тиранозавра, який жив на 200 мільйонів років пізніше.

Антеозавр - це гігантська тварина, останки якої виявили в Африці. Він відноситься не до динозаврам, а до діноцефалам (скарбу примітивних ранніх терапсид, які мали рисами як рептилій, так і ссавців), і жив 265-260 мільйонів років тому, в період середньої пермі.

Довжина тварини досягала шести метрів, а вага - приблизно 600 кілограмів. Довжина одного тільки черепа цього гіганта сягала 80 сантиметрів. На ньому також розташовувалися масивні «шишки», виступи над очима і довгий гребінь. В цілому він справляв враження неповороткої тварини, на зразок сучасних бегемотів.

Незважаючи на те, що вчені знали, що тварина була м'ясоїдною, в силу кремезності вони вважали її доволі неповоротким і незграбним мисливцем. Деякі з них навіть вважали, що антеозавр жив у воді, оскільки його тіло повинно було бути занадто неповоротким.

Але в ході нового дослідження вчені з'ясували, що це не так. Щоб прийти до таких висновків, вони відтворили череп антеозавра в цифровому вигляді і змогли дізнатися про будову його мозку. Наприклад, вдалося зрозуміти, як був влаштований орган рівноваги (внутрішнє вухо) діноцефала - він був більшим, ніж у його найближчих родичів і інших сучасних хижаків.

Це вказало на те, що антеозавр міг рухатися швидше, ніж його жертва і конкуренти. Великою виявилася і частина мозку, яка відповідає за координацію рухів очей і голови. Значить антеозавр володів хорошими здібностями з вистежування здобичі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Молоді динозаври змінили свою екосистему

Раніше вчені розповіли про те, чому динозаври були такими великими. На їхню думку, цьому сприяла унікальна будова кісток динозаврів.