UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виявлена галактика, що складається тільки зі старих зірок

Чорна діра витягла з галактики пил і газ.

"Хаббл" відкрив нову линзоподібну галатику
Вчені за допомогою телескопа "Хаббл" отримали знімок линзовидной галактики PGC 83677, яка відрізняється від своїх родичів.

Линзоподібними називаються галактики, що займають проміжну ланку між еліптичними і спіральними галактиками. Такі галактики втратили більшу частину речовини, що складала їхній диск, в результаті чого вони вже практично не можуть виробляти нові зірки.

Центр же галактики PGC 83677 активно світиться, що на думку дослідників свідчить про наявність у ньому надмасивної чорної діри, яка викидає активне випромінювання. На думку дослідників, ця чорна діра витягла з галактики більшу частину пилу і газу, що і зробило її линзоподібною.

Читайте також: Астрономи виявили галактики, які прийшли з космічної "порожнечі"

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступоворуйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.