Вуглецевий слід харчування людей, які дотримуються веганської дієти, становить лише 25% від сліду м'ясоїдів, свідчать результати дослідження групи вчених з Оксфордського університету, опубліковані в журналі Nature, і про яких для широкої аудиторії розповіли на платформі The Conversation двоє вчених із дослідницької групи.
55 тисяч учасників дослідження, яке проводилося у Великій Британії, повідомляли вченим, що вони їли та пили протягом 12 місяців, після чого їх розділили на шість груп: вегани, вегетаріанці, рибоїди, а також люди з рідким, середнім та частим споживанням м'яса.
Звіти про вжиту їжу (загалом – 57 тисяч продуктів різних сортів, походження тощо) вчені пов'язали з п'ятьма показниками: викидами парникових газів, використанням землі, використанням води, забрудненням води та втратою біорізноманіття. При складанні бази даних враховувалося, як і де виробляється той чи інший продукт харчування - наприклад, морква, вирощена в теплиці в Іспанії, матиме інший вплив на екологію, ніж морква, вирощена у полі у Великій Британії.
Дослідники виявили, що навіть найменш екологічна веганська дієта все одно екологічніша, ніж дієта найекологічнішого м'ясоїда.
У розрахунку на одиницю їжі, що споживається, м'ясо і молочні продукти надають від трьох до 100 разів більший вплив на навколишнє середовище, ніж рослинна їжа.
Для виробництва м'яса використовують більше території, отже, більше вирубується лісів і менше вуглецю зберігається у деревах. При цьому використовується велика кількість добрив (які зазвичай виробляються з викопного палива) для живлення рослин, якими живляться тварини. Крім того, корови та інші тварини самі виділяють багато газів.
І справа не лише у викидах. У порівнянні з активними м'ясоїдами, для виробництва їжі вегани потребують лише 25% землі, 46% води, причетні до 27% забруднення води та на 34% така дієта впливає на біорізноманіття.
Однак не обов'язково ставати повним веганом або навіть вегетаріанцем, щоб значно знизити негативний вплив своєї дієти на клімат: низьком'ясні дієти за більшістю екологічних показників забезпечують лише близько 70% впливу на навколишнє середовище в порівнянні з високом'ясними дієтами.
На харчову систему припадає близько 30% глобальних викидів парникових газів, 70% світового споживання прісної води та 78% її забруднення. Близько трьох чвертей вільних від льоду земель у світі зазнали антропогенного впливу, головним чином, внаслідок сільськогосподарської діяльності та змін у землекористуванні, таких як вирубування лісів, що є одним із основних джерел втрати біорізноманіття.
Згідно з дослідженням у жовтні 2020-го року, на той момент 11% населення України (понад 4,5 млн громадян) відмовилися від вживання м'яса, ще 2% були веганами, які взагалі не вживають продукти тваринного походження.