UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вченим вдалося розкрити таємницю загадкової муміфікованої істоти віком 30 тисяч років

Виявилося, що це земляна білка льодовикового періоду.

Вченим за допомогою рентгенівського сканування вдалося з'ясувати, чим насправді є стародавня куля з хутра, яку у 2018 році знайшов золотошукач на території Юкон на південному заході Канади. Як повідомляє Science Alert, виявилося, що це муміфікована земляна білка віком 30 тисяч років.

"Вона не зовсім впізнавана, поки ви не побачите ці маленькі руки і ці пазурі, і ви не побачите маленький хвіст, а потім побачите вуха", - заявив Грант Зазула, палеонтолог уряду Юкона.

Читайте також: Археолог вважає, що наблизився до виявлення мумії Неферіті

Він звернувся за допомогою до ветеринара Джеса Хіта, який провів рентгенівське сканування і з'ясував, що цей клубок хутра є молодою арктичною земляною білкою, яка згорнулася калачиком. Ймовірно, вона померла у сплячці протягом першого року після народження.

Хіт зазначив, що звірятко збереглося у відмінному стані і просто згорнулося клубочком, ніби спало.

Зазначається, що цей вид земляних білок досі живе в Юконі, він більше схожий на бабаків, ніж на білок. Ці тварини будують гнізда під землею, де проводять сплячку. Гнізда льодовикового періоду часто знаходять у цьому регіоні, а ось дорослі цілі білки зустрічаються набагато рідше.

Раніше золотодобувач виявив у території Юкон муміфіковані останки дитинчати шерстистого мамонта. Мамонтеня жіночої статі назвали Тр'ондек Хвеч'ін Нун чо га, що в перекладі з місцевого діалекту означає «велике дитинча тварини».