UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли останки трилобіта із залишками їжі всередині

Вік останків оцінюється у 465 мільйонів років.

Вченим вперше вдалося знайти останки трилобіта, всередині яких збереглися сліди його останнього обіду. Як повідомляє Science Alert, до цього про харчування трилобітів було відомо лише за непрямими свідченнями.

Близько 250 мільйонів років тому на Землі існувало понад 20 тисяч видів трилобітів. Незважаючи на таке різноманіття, зараз мало що відомо про їхню біологію, а також дієту.

Читайте також: Палеонтологи знайшли останки найважчої тварини на Землі

Тепер ученим з Карлового університету в Чехії вдалося знайти останки трилобіта Bohemolichas incola віком 465 мільйонів років. У травній системі збереглися фрагменти панцира.

На панцирі не було знайдено слідів розчинення, а гострі краї фрагментів залишилися недоторканими, що вказує на те, що середовище в шлунку трилобіта було не кислим, а скоріше лужним або нейтральним. Так само перетравлюють їжу сучасні ракоподібні та павуки, які належать до двох груп, близьких трилобітам.

Заповнений був майже весь травний тракт істоти. Деякі фрагменти були досить великими, щоби вчені могли їх ідентифікувати. Вони належали донним безхребетним, які мешкали в океанах Землі в ті часи.

Найбільш поширені фрагменти раковин належали остракодам – невеликим ракоподібним, схожим на креветок. Трилобіти також пожирали гіолітових равликів, морських зірок, що вимерли, і родичів морських їжаків, званих стилофорами, та інших тварин з тонким панцирем, які, ймовірно, є двостулковими молюсками.

«Невибіркова харчова поведінка B. incola припускає, що це був переважно опортуністичний падальник. Ймовірно, B. incola харчувався з нагоди, збираючи мертвих чи живих тварин, які легко розклалися, або були достатньо маленькими, щоб їх можна було проковтнути цілком», — заявили вчені.

Раніше палеонтологи виявили в Австралії останки копалин орлів, які були досить великими, щоб нести велику здобич. Можливо, вони могли б перенести хобіта, як у трилогії «Володар перснів» Джона Рональда Руела Толкіна.