UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені запропонували нову гіпотезу утворення Місяця

Згідно з новою теорією, Місяць і Земля утворилися з "бублика" розпеченої матерії, що залишився після удару Тейї.

Вчені запропонували нову гіпотезу походження Місяць, згідно з якою Земля і її супутник були утворені з розпеченого тора матерії, що залишився після удару загадкової Тейї. Свою гіпотезу дослідники опублікували в Journal of Geophysical Research.

Раніше вчені припустили існування незвичайних попередників планет – "синестій", які утворюються в результаті зіткнення у протопланетному диску відносно рівних за розмірами тіл і перетворюються на розпечену масу матерії, яка набуває форму "бублика".

Згідно з новою гіпотезою, Місяць міг бути утворений з подібної "снестії", якою колись була прото-Земля. "Така версія пояснює деякі особливості Місяця, які важко пояснити існуючими гіпотезами", – каже одна з дослідників Сара Стюарт. Мається на увазі склад супутника, який практично ідентичний земному. У разі зіткнення з гіпотетичною Тейєю 4,5 мільярда років тому Місяць швидше повинен був скластися з суміші речовини обох тіл. Варіант з "синестією" не створює цей парадокс.

У новій гіпотезі Тейя цілком могла існувати і зіткнутися з Землею, проте в результаті утворилося не кільце, з якого потім склався Місяць, а "синестія". В рамках цієї моделі близько 10% земної маси випарувалося в результаті удару, утворивши хмару речовини, що оточувала розплавлені уламки. Один з них, досить великий, але трохи зміщений в бік від центру "синестії", і став зародком майбутнього супутника.

По мірі того як вся ця маса охолола, зовнішня речовина знову падала в центр, на Землю, але частина її вловлювалася прото-Місяцем. Коли "синестія" коллапсувала, простір расчистився, на її місці утворилася пара готових об'єктів. Така модель пояснює і дефіцит деяких легких елементів на Місяці: в умовах розпеченої до 2000-3000 °C "синестії" вони могли зникнути в космос.

Раніше вчені заявили про те, що на Місяці можливі "місяцетруси". Місяць стискається і деформується під впливом тяжіння Землі. Нещодавно на супутнику нашої планети була виявлена тріщина.