UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені заявили про «цвітіння» мікроскопічного життя під антарктичною кригою

Відкриття може змінити розуміння антарктичної морської екосистеми.

Вчені заявили, що плавучі шельфи льоду в Південному океані можуть приховувати цілі «острови» фітопланктону. І це відкриття може докорінно змінити існуючі уявлення про морську екосистему Антарктиди, повідомляє Science Alert.

Ключем до зростання фітопланктону є фотосинтез, а ключем до фотосинтезу – сонячне світло. Тому до цього моменту вчені не думали, що фітопланктон може процвітати у темних умовах під антарктичними шельфовими льодовиками.

Читайте також: Альпійські льодовики тануть швидше, ніж будь-коли – вчені

Але нещодавно дослідники виявили цвітіння фітопланктону під арктичною кригою. Воно виникає у міру того, як льодовики стають більш фрагментованими, тоншими і дедалі сприйнятливішими до талої води. Це спонукало дослідників по-новому поглянути і на антарктичні води.

Вчені проводили польові роботи з використанням плавучих вимірювальних приладів, а потім поєднували отриману інформацію із супутниковими даними про покриття морського льоду та результатами кліматичних досліджень.

«Ми виявили, що майже всі приклади профілювання буїв під антарктичною морською кригою збільшують кількість фітопланктону до того, як морський лід відступає. У багатьох випадках ми спостерігали значне цвітіння», — заявив полярний океанограф Крістофер Хорват з Оклендського університету у Новій Зеландії.

Такі буї можуть проводити вимірювання незалежно один від одного і навіть ухилятися від крижаних щитів, що наближаються, коли вони фіксують зниження температури води. Вони повинні були виміряти рівні пігменту хлорофіл а і зворотного розсіювання частинок, які є індикаторами фітопланктону.

У період з 2014 по 2021 рік 51 буйок провів вимірювання під час 2197 підлідних занурень. Після цього ці дані об'єднали у 79 груп для подальшого аналізу.

"Ми виявили, що 50 або більше відсотків підлідної Антарктики можуть підтримувати підлідне цвітіння, тому що морський лід у Південному океані складається з окремих крижин, а невеликі ділянки відкритої води допускають світло і, отже, фотосинтетичне життя", - говорить Хорват.

Апаратам вдалося зафіксувати збільшення фітопланктону практично перед кожним відступом морського льоду.

Вчені відзначають, що у дослідженні є певна невизначеність, пов'язана з затримкою між відбором проб і фіксацією розташування. Її хочуть виправити у наступних дослідженнях. Разом з тим, вчені впевнені в переконливості доказів, що цвітіння фітопланктону все ж таки відбувається.