UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили життя в негостинному арктичному джерелі

Вода тут відрізняється низьким вмістом кисню, мінусовою температурою та високим вмістом солі.

Вченим знову вдалося знайти життя в середовищі, яке було б максимально непридатним для більшості організмів, що живуть на нашій планеті. У джерелі Lost Hammer, розташованому в канадській Арктиці, повідомляє Science Alert.

Читайте також: Вчені виявили найбільшу бактерію у світі

Його живлять води, які проходять крізь 600-метровий шар вічної мерзлоти, температура води в ньому опускається нижче за нуль, у ній низький вміст кисню і високий - солей. Але, незважаючи ні на що, вченим вдалося знайти мікробів, які мешкають у солоній воді, що просочується крізь вічну мерзлоту. І це може вказувати на можливе існування життя на Марсі, Європі чи Енцеладі.

Знайти позаземне життя дуже важко. Вчені вважають, що найбільш оптимальним шляхом для пошуків буде зосередитися на навколишньому середовищі, яке якнайбільше перетинається зі світами, які можуть підтримувати життя. На перший погляд, у морських світів, таких як супутник Юпітера Європа чи супутник Сатурна Енцелад, мало спільного з пустелею Марса. Але є характеристики, які таки будуть для них загальними.

Наявні дані свідчать, що під крижаними панцирями Європи та Енцеладу можуть ховатися надзвичайно холодні солоні океани. На Марсі також можуть бути рідкі солоні озера, замкнені під його поверхнею. Ці середовища, ймовірно, гіперсолені. Оскільки солі знижують температуру замерзання води, вона, ймовірно, опускається нижче за нуль. І більш ніж можливо, що в них дуже мало кисню.

Нещодавно вчені знайшли докази того, що під південною полярною шапкою Марса можуть ховатися дуже солоні озера. Незважаючи на те, що це відкриття все ще є предметом дискусій, якщо озеро є, воно дуже схоже на джерело Lost Hammer.

Вода просочується з глибин вічної мерзлоти, її насиченість киснем не перевищує 1%, а солоність – 24%, температура опускається до мінус п'яти градусів Цельсія. Здавалося б, жити в подібних умовах неможливо, але мікроба це якось вдається.

Вчені прагнули з'ясувати, чи може життя існувати в джерелі Lost Hammer, оскільки воно схоже на передбачувані солоні озера Марса. За словами провідного автора дослідження Елісс Мангуссон з Університету Макгілла в Канаді, знадобилося кілька років роботи з осадовими породами, перш ніж дослідники змогли виявити активні мікробні спільноти.

Наступним кроком була характеристика цих спільнот. Для цього команда секвенувала фрагменти генетичного матеріалу, знайденого у зразках, та розділила їх на безліч мікробів, що належать до різних відомих мікробних типів. Більшість виявлених мікроорганізмів були новими для науки і мали особливі характеристики, які допомагали їм вижити в негостинному джерелі.

«Мікроби, які ми знайшли та описали в Lost Hammer Spring, дивовижні, тому що, на відміну від інших мікроорганізмів, їхнє життя не залежить від органічного матеріалу чи кисню. Натомість вони виживають, живлячись і вдихаючи прості неорганічні сполуки, такі як метан, сульфіди, сульфат, окис вуглецю та двоокис вуглецю, всі з яких знайдені на Марсі. Вони також можуть захоплювати вуглекислий газ та азот з атмосфери, що робить їх дуже пристосованими як до виживання, так і до процвітання в дуже екстремальних умовах на Землі та за її межами», - розповіла мікробіолог Лайла Уайт з Університету Макгілла.

Надалі команда планує виростити та вивчити деяких з найактивніших членів мікробної спільноти, щоб спробувати дізнатися більше про те, як вони пристосувалися до життя в такому негостинному середовищі. За словами дослідників, ця інформація може допомогти нам краще зрозуміти ймовірність появи таких організмів у таких місцях, як Марс.

Раніше команда вчених з Нової Зеландії з'ясувала, що під шельфовим льодовиком Антарктиди в куполоподібній печері живуть рої маленьких морських істот, схожих на креветок. Вони живуть у розвиненій екосистемі, яка ще недавно була прихована льодовиками.