UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені відкрили один із секретів "ідеального" еспресо

"Секретний інгредієнт" – дуже простий та доступний.

Додавання невеликої кількості води до кавових зерен перед процесом помелу дозволяє отримати більш стабільний та смачний еспресо, з'ясувала група вчених із Орегонського університету, результати дослідження опубліковані у науковому журналі Matter.

Коли кава перемелюється, тертя між зернами створює електрику, внаслідок чого частки злипаються у кавомолці. Дослідження показало, що додавання води в цей процес зменшує кількість електрики, що призводить до зменшення кількості відходів кави і посилення смаку.

Вчені також перевірили, як сама електрика впливає на смак кави, об'єднавши зусилля з експертами з вулканічних процесів: процес виверження вулкана, за їхніми словами, має спільні характеристики із помелом кави.

"Під час виверження магма розпадається на дрібні частинки, які вилітають з вулкана у вигляді великого шлейфу. Ці частинки труться одна об одну і заряджаються настільки, що утворюються блискавки. Спрощено кажучи, це схоже на помел кави, коли ви берете зерна і подрібнюєте їх до стану дрібного порошку", – пояснює Джошуа Мендес Харпер, доцент кафедри електротехніки та обчислювальної техніки у Портлендському державному університеті, чиї слова цитує The Guardian.

Читайте також: Веганство покращує здоров'я серця та судин – дослідження

Дослідники виміряли різні види кавових зерен, враховуючи країну походження та колір обсмаженої кави. Вони також врахували методи обробки кави і те, чи була вона промитою, без кофеїну або натуральною, що, як з'ясувалося, не вплинуло на кількість виробленої електрики.

Раніше американські вчені знайшли зв'язок вживання кави та чаю зі зниженням ризику передчасної смерті для людей, які страждають на діабет другого типу.