UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розробили сенсори, які визначають свіжість їжі

Це дозволить не лише не отруїтися, але й не викидати раніше часу ще придатні до споживання продукти.

Команда австралійських учених розробила індикатори, які можуть аналізувати стан свіжості упакованих продуктів і повідомляти результати в реальному часі.

Індикатори схожі на QR-коди, їх можна клеїти на упаковки з продуктами. За рахунок спеціальних рецепторів вони вловлюють зміни в хімічному складі їжі та повідомляють про це зміною кольору. Синій колір свідчить про те, що з продуктом все добре, рожевий - що його варто якнайшвидше з’їсти, а червоний - що їсти вже не варто. Для кожного типу продуктів необхідний окремий вид сенсору.

«Харчові відходи стали глобальною проблемою. Одна з причин - люди не завжди правильно розуміють поняття "краще вжити до" і через це викидають ще якісні продукти», - додають розробники.

Команда працює над розробкою інноваційних сенсорів уже п’ять років, і попереду ще серія досліджень і отримання дозволів, так що на ринок вони вийдуть ще не скоро.

Читайте також: Створено установку для синтезу палива з повітря та світла – відео

У жовтні стали відомі перші переможці премії Earthshot Prize, заснованої британським принцем Вільямом у 2020 році. У категорії "Побудова безвідходного світу" перемогло італійське місто Мілан, де запровадили систему "порятунку" їжі: там створили три центри харчових відходів, куди щороку звозять близько 130 тонн невикористаних продуктів (це 350 кг щодня), що дозволяє 260 тисяч разів накормити малозабезпечених людей.