Вчені з Університету Наварри заявили про те, що часте вживання шкідливої їжі у вигляді ультраоброблених продуктів може привести до змін в хромосомах, пов'язаних зі старінням, повідомляє Science Alert.
Ультраперероблена їжа - це солодкі напої, м'ясні вироби та інші продукти, що містять велику кількість добавок, консервантів, жирів і цукрів. Вчені з'ясували, що вживання таких продуктів три і більше разів на день може привести до того, що теломери (білки на кінцях хромосом) будуть в два рази коротшими, ніж у тих, хто вживає таку їжу рідко. Короткі теломери є ознакою старіння на клітинному рівні, і вчені припускають, що раціон харчування може бути фактором, який змушує клітини старіти швидше.
У ході дослідження вчені вивчили дані про здоров'я 900 осіб, вік яких становив 55 років і вище. У 2008 році вони надали зразки своєї ДНК, а також розповідали про свої уподобання в їжі кожні два роки. Добровольців розділили на чотири групи, виходячи з їхньої любові до ультрапереробленої їжі.
У порівнянні з групою, яка їла найменше подібних продуктів, у інших груп шанси на укорочення теломер зростали і становили 29, 40 і 82%.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.
Раніше вчені з Університету Західної Австралії заявили про те, що вживання чашки чаю або жмені ягід кожен день допомагає знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.