UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про їжу, що викликає передчасне старіння

Ультраоброблені продукти харчування можуть викликати передчасне старіння на клітинному рівні.

Ультраперероблені продукти можуть призвести до передчасного старіння

Ультраперероблені продукти можуть призвести до передчасного старіння

Вчені з Університету Наварри заявили про те, що часте вживання шкідливої їжі у вигляді ультраоброблених продуктів може привести до змін в хромосомах, пов'язаних зі старінням, повідомляє Science Alert.

Ультраперероблена їжа - це солодкі напої, м'ясні вироби та інші продукти, що містять велику кількість добавок, консервантів, жирів і цукрів. Вчені з'ясували, що вживання таких продуктів три і більше разів на день може привести до того, що теломери (білки на кінцях хромосом) будуть в два рази коротшими, ніж у тих, хто вживає таку їжу рідко. Короткі теломери є ознакою старіння на клітинному рівні, і вчені припускають, що раціон харчування може бути фактором, який змушує клітини старіти швидше.

У ході дослідження вчені вивчили дані про здоров'я 900 осіб, вік яких становив 55 років і вище. У 2008 році вони надали зразки своєї ДНК, а також розповідали про свої уподобання в їжі кожні два роки. Добровольців розділили на чотири групи, виходячи з їхньої любові до ультрапереробленої їжі.

У порівнянні з групою, яка їла найменше подібних продуктів, у інших груп шанси на укорочення теломер зростали і становили 29, 40 і 82%.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені розповіли про спосіб запобігти старінню мозку

Раніше вчені з Університету Західної Австралії заявили про те, що вживання чашки чаю або жмені ягід кожен день допомагає знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.