UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про «величезну органічну різноманітність» метеорита з Марса

Вивчення метеорита допоможе зрозуміти, чи існувало коли-небудь життя на Червоній планеті.

Вчені з Технічного університету Мюнхена вивчили метеорит Тіссінт, який у 2011 році впав неподалік однойменного села в Марокко. Дослідники знайшли в ньому «величезну органічну різноманітність», яка може допомогти зрозуміти, чи існувало коли-небудь життя на Червоній планеті, повідомляє Science Alert.

Органічні молекули складаються з атомів вуглецю, пов'язаних з атомами водню, але можуть містити кисень, азот та інші елементи. Чотири основні класи органічних молекул включають вуглеводи, білки, нуклеїнові кислоти та ліпіди.

Читайте також: Космічний ведмідь: на Марсі знайшли кратер незвичайної форми

На прикладі Землі вчені знають, що наявність органічних сполук може свідчити про присутність життя. Але в інших марсіанських метеоритах спостерігалася «абіотична органічна хімія», тобто пов'язана з небіологічними процесами.

У ході дослідження вчені виявили «різноманітний хімічний склад та велику кількість складних молекул» у Тисінті, а також визначили геологічні процеси, що відбувалися в корі та мантії Марса.

Крім того, дослідники виявили безліч органічних сполук магнію, які ніколи раніше не спостерігалися на Марсі, що може розповісти про геохімічні процеси, що сформували надра планети, і можливо встановити зв'язок між мінеральною еволюцією Червоної планети і вуглецевим циклом.

Вага метеориту Тіссінт складає сім кілограмів, на даний момент це п'ятий метеорит, для якого вчені визначили марсіанське походження. Згідно з дослідженням, яке було проведено у 2012 році, його було викинуто з Марса 700 тисяч років тому внаслідок якоїсь катастрофічної події.

Нещодавно вчені заявили, що марсохід Curiosity знайшов на Червоній планеті опал, який надалі може стати в нагоді майбутнім марсіанським місіям. Але не як прикраса, а як потенційне джерело води.