UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені розповіли про спосіб досягти здорового старіння

Жирні кислоти, що містяться в морепродуктах, знижують ризик розвитку хронічних захворювань у літніх людей.

Американські вчені заявили про те, що омега-3-поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) дозволяють досягти так званого здорового старіння. Як повідомляє MedcalXpress, цей термін означає відсутність хронічних захворювань у літніх людей і збереження фізичних і когнітивних функцій.

Вчені проаналізували дані 2622 добровольців, які брали участь у дослідженні здоров'я серцево-судинної системи у 1992-2015 роках, середній вік добровольців становив 74 роки. На початку дослідження, через шість і через 13 років у їхній крові заміряли рівень ПНЖК.

В залежності від вмісту ПНЖК в організмі учасники були розділені на п'ять груп. У 89% учасників були виявлені хронічні захворювання, включаючи фізичні та когнітивні дисфункції. При цьому високий рівень споживання ейкозапентаєнової кислоти був пов'язаний зі зниженням ризику нездорового старіння на 24% у порівнянні з найнижчим рівнем, а докосапентаенова кислота сприяла зниженню ризику на 18-21%. У решти сполук ефекту не було виявлено.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в мозку людини два кластера генів, які відповідають за розвиток інтелекту. В ході досліджень вчені встановили, що ці ж гени в зміненому стані можуть призвести до епілепсії та когнітивного дисбалансу.