UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені показали найдетальніші знімки Чумацького Шляху

Знімки нагадують роботи експресіоністів.

Дві великі астрономічні програми, EMU та PEGASUS, об'єднали зусилля, щоб розкрити одну з загадок Чумацького Шляху: де знаходяться всі рештки наднових? В результаті їм вдалося отримати найдокладніші знімки невеликого регіону нашої галактики у радіохвильовому діапазоні, повідомляє Science Alert.

На отриманих зображеннях можна побачити тонкі вусики і хмари, пов'язані з газоподібним воднем, що заповнює простір між зірками. Крім того, помітні регіони, в яких формуються нові зірки та залишки наднових. Тільки на невеликій ділянці, що становить близько 1% Чумацького Шляху, було знайдено понад 20 можливих залишків наднових, хоча раніше було відомо лише про сім.

Читайте також: Астрономи знайшли «бідне старе серце» Чумацького Шляху

Роздивитися їх удалося завдяки кооперації двох дослідницьких програм. Evolutionary Map of the Universe (EMU) – програма, спрямована на створення атласу Південної півкулі в радіовипромінюванні. У рамках цього проєкту вчені спостерігають за 40 мільйонами галактик та надмасивних чорних дір, що може допомогти зрозуміти, як галактики змінювалися в міру еволюції Всесвіту.

Водночас, телескопи, які використовуються в рамках проєкту, не можуть вловити радіовипромінювання у найбільших масштабах. Щоб відновити необхідну інформацію, вчені та звернулися до іншого проєкту, PEGASUS. У результаті було отримано нове детальне зображення, яке нагадує роботи художників.

R. Kothes/NRC/E. Carretti/INAF

Раніше вчені змогли підтвердити, що галактики, які нещодавно виявив телескоп «Джеймс Вебб», є найдальшими та найдавнішими з відомих на даний момент. Вони утворилися 13,4 мільярда років тому, лише через кілька сотень мільйонів років після Великого вибуху.