UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вакцина від COVID-19 названа проривом року за версією журналу Science

Редакція зазначила, що вакцину розробили і протестували на людях в рекордні терміни.

Редакція журналу Science підвела підсумки року і назвала головні наукові відкриття 2020-го. Так, вакцину проти нового коронавірусу, яка була розроблена і випробувана на людях за рекордний час, назвали проривом року.

31 грудня 2019 року органи охорони здоров'я китайського Уханя повідомили про загадкову пневмонію, яка вразила 27 людей. 8 січня видання The Wall Street Journal написало, що китайські вчені пов'язали пневмонію з новим коронавірусом, а вже через два дні у відкритому доступі з'явився геном вірусу, який зараз відомий як SARS-CoV-2. Протягом декількох годин почалася розробка вакцини.

Далі в редакційному матеріалі, який отримав назву «Ін'єкції надії» описується гонка вакцин і створення препаратів різними компаніями в різних країнах світу. «Ми не повернемося до норми ще дуже довго. Але в найближчі місяці, коли вакцини будуть випущені і зможемо побачити повну картину їхньої дії, ми, нарешті, зможемо відповісти на питання «Коли це все закінчиться?» », - резюмує редакція.

До списку головних відкриттів 2020 року також ще увійшло виявлення найдавнішого зображення сцени полювання. Малюнок знайшли на острові Сулавесі, він датується періодом 40 тисяч років тому. У число проривів також потрапив успіх перших методів лікування, заснованих на технології CRISPR.

Редакція журналу також відзначила боротьбу вчених проти расової дискримінації в науці, відкриття джерела швидких радіосплесків у Чумацькому Шляху, уточнення кліматичних моделей, передбачення структури білкових молекул за допомогою штучного інтелекту, відкриття спонтанного «самолікування» від ВІЛ-інфекції, отримання надпровідності при кімнатній температурі і відкриття «самосвідомості» у птахів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Уряд Бельгії випадково опублікував ціни, за якими ЄС закупить вакцини від ковіду

Раніше авторитетний медичний журнал The Lancet опублікував підсумки третьої фази клінічний випробувань вакцини AstraZeneca, яка показала ефективність на рівні 70%. Підсумки клінічних випробувань вакцини від коронавірусу публікуються вперше.

Ні американська Moderna (заявлена ефективність близько 95%), ні американо-німецька Pfizer/BioNTech (заявлена ефективність 95%) результати випробувань своїх вакцин не публікували. При цьому вакцина від Pfizer вже використовується для вакцинації в Великій Британії.