UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Атлантичному океані знайшли кораловий риф-рекордсмен

Близько 75% морського дна не нанесено на карту.

Вчені вперше нанесли на карту гігантський кораловий риф, виявлений неподалік узбережжя Північної Америки. Як повідомляє Science Alert, близько 75% океанського дна Землі ще не нанесено на карту, але сучасні технології дозволяють його краще досліджувати.

«Протягом багатьох років ми думали, що більша частина плато Блейка є малонаселеною територією з м'якими відкладеннями, але після більш ніж 10 років систематичного картування та досліджень ми виявили один з найбільших глибоководних коралових рифів, виявлених на сьогодні будь-де у світі», - Заявив керівник операцій з дослідження океану NOAA Кейсі Кантвелл.

Читайте також: Американські вчені «евакуюють» корали з океану через високі температури

Для того, щоб вивчити риф, знадобилося 23 занурення під воду та 31 багатопроменеве картографічне дослідження. Вони дозволили деталізувати систему, розташовану на глибині від 200 до 1000 метрів. Вченим також вдалося деталізувати 83908 окремих коралових горбків.

На відміну від своїх барвистих побратимів, що люблять сонячне світло, холодноводні корали, такі як Lophelia pertusa, не залежать від симбіотичних пігментовмісних водоростей, тому вони пофарбовані в блідо-білий колір. Харчуючи крихітними частинками органічної речовини, відфільтрованими з навколишніх течій, корали утворюють розгалужені каркаси, які забезпечують притулок і захист величезної кількості глибоководних організмів.

NOAA

«Ці холодноводні коралові довкілля підтримують багаті спільноти пов'язаних з ними безхребетних і риб у районі плато Блейк», — заявили у своїй статті океанограф Дерек Сауерс з Університету Нью-Гемпшира та його колеги.

Найщільніші та найбільші скупчення коралів збігаються з порівняно теплими Флоридською течією та Гольфстрімом. Це доводить, що ці течії є життєво важливими для доставки поживних речовин. В іншому випадку ці регіони були б не населеними.

Хоча про існування рифу відомо з 1960-х років, його приголомшливі розміри стали несподіванкою. Його площа становить 6215 квадратних кілометрів і майже втричі перевищує площу Єллоустонського національного парку.

Раніше дослідники виявили скам'янілий зуб мегалодона на глибині близько трьох тисяч метрів у Тихому океані. Він був знайдений у віддаленому місці на південний захід від Гавайських островів.