UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Великій Британії відкопали череп пліозавра юрського періоду

Ймовірно, це новий вид.

В англійському графстві Дорсет команда мисливців за копалинами на чолі з колекціонером Стівом Етчесом відкопала з прибережної скелі добре збережений череп пліозавра юрського періоду, повідомляє New Scientist.

"Дуже ймовірно, що це новий вид", – заявила Джудіт Сассун, провідний експерт із пліозаврів з Брістольського університету (Велика Британія).

Особливий інтерес, за її словами, має великий сагітальний гребінь – кістковий гребінь у задній частині черепа. Висота гребеня може свідчити про відмінності між чоловічою та жіночою статтю.

Схоже, що гребінь знайденого пліозавра не повністю сформований, що говорить про молодий вік тварини. Враховуючи і без того величезний череп довжиною 1,7 метра та потенціал для росту, це ще більше підтверджує ідею про те, що пліозаври були набагато більшими, ніж вважалося раніше.

Читайте також: Для лабораторних мишей розробили VR-окуляри

Знахідка допомогла вченим краще зрозуміти мисливські та харчові особливості пліозаврів: крім повністю збереженого набору зубів, додаткову інформацію надали результати комп'ютерної томографії сенсорних ямок на морді рептилії. Сенсорні ямки були пов'язані з кровоносними судинами та сенсорними нервами, здатними визначати зміни тиску, що могло допомогати пліозаврам полювати на здобич.

Череп виставлять на загальний огляд у 2024 році в колекції Етчеса в Дорсеті (Велика Британія). Крім того, ВВС випустить про нього документальний фільм у серії "Аттенборо та гігантський морський монстр" 1 січня 2024 року.

Раніше співробітники канадського Королівського музею Тіррелла вперше виявили «добре збережений» останній прийом їжі в шлунку підлітка-тиранозавра, який загинув близько 75 мільйонів років тому.