UA / RU
Підтримати ZN.ua

У льодовиках Тибету, що тануть, знайшли віруси віком 15 тисяч років

Майже три десятка вірусів були невідомий ученим.

Вчені заявили про те, що їм вдалося знайти в льодовиках Тибету, що тануть, кілька десятків вірусів, вік яких становить 15 тисяч років. Як повідомляє Science alert, 28 з 33 знайдених вірусів раніше не зустрічалися дослідникам.

За словами вчених, льодовики формувалися поступово і разом з пилом і газами вони консервували безліч вірусів. У ході попередніх досліджень вчені вже з'ясували, що мікробні спільноти в льодовиках корелюють зі змінами в концентрації пилу і іонів в атмосфері, а також можуть вказати на кліматичні умови тих часів.

Нові віруси були знайдені в льодовиках, що сформувалися на висоті 6,7 кілометра над рівнем моря.

«Це віруси, які могли б вижити в екстремальних умовах. З сигнатурами генів, які дозволяють їм заражати клітини в холоді - просто сюрреалістичні сигнатури того, як вірус може викликати в екстремальних умовах», - заявив мікробіолог Меттью Салліван з Університету штату Огайо.

Порівнявши генетичні послідовності нових вірусів з базою даних відомі, вчені з'ясували, що найпоширенішим типом були бактеріофаги. Ці віруси вражають Methylobacterium - бактерії, важливі для циклу метану. Вони були споріднені вірусам, знайденим в штамах Methylobacterium в рослинному і грунтовому середовищі проживання.

Незважаючи на те, що виявлення вірусів в льодах, що тануть, здається страшним, особливо в умовах пандемії, найстрашнішим є не це. Льодовики, що тануть, вивільняють вуглекислий газ і метан - парникові гази. Разом з тим, за словами дослідників, вивчення льоду може пролити світло на еволюцію вірусів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: У Монголії льодовик, що відступив, оголив останки тварин і стародавню зброю

Раніше вчені продемонстрували, що в деяких випадках віруси можуть допомогти своїм господарям вижити. Вони з'ясували, що несприятливі умови навколишнього середовища сприяють зміні стосункыв вірусу і господаря для спільного виживання.