UA / RU
Підтримати ZN.ua

У бронзову добу останки людей використовували як сімейні реліквії

Подібні реліквії передавали з покоління в покоління.

Вчені з Брістольського університету заявили про те, що в бронзову добу до людських останків ставилися не так, як в сучасному світі. Так, існувала традиція їхнього зберігання і передачі з покоління в покоління, повідомляє Naked science.

Людські останки виявили в різних археологічних пам'ятках британської бронзової доби і раннього залізної доби (близько 2500-600 років до нашої ери). Навіть у багатьох сучасних культурах людські останки розглядаються як об'єкти, що володіють якоюсь могутньою силою, - схоже, ті ж ідеї мали місце в бронзовій добі.

Вчені провели радіовуглецевий аналіз останків і з'ясували, що вони були поховані через значний час після смерті людини. Дослідники вважають, що це свідчить про те, що в Британії існувала традиція зберігання останків родичів і передачі їх наступному поколінню.

Дослідники вважають, що останки мертвих відігравали важливу роль в житті людей тих часів і з ними у живих були чітко визначені відносини. Неважливо, кому належали ці кістки: другові або ворогові.

Наприклад, з людської стегнової кістки з Музею Вілтшира (Велика Британія) був зроблений музичний інструмент. Проведений радіовуглецевий аналіз його, а також предметів, знайдених в тому ж похованні, показав, що «музичний інструмент» належав комусь, кого володар кістки знав за життя.

«Не дивлячись на те що фрагменти людських кісток включені в похоронний інвентар померлих, їх також зберігали в будинках живих, закопували під підлогою і навіть виставляли на загальний огляд», - заявила провідний автор дослідження Джоанна Брюк.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: В Ізраїлі археологи випадково натрапили на золоті монети віком 1100 років - BBC

Раніше археологи знайшли біля порту в єгипетському місті Береніс незвичайне поховання, вік якого оцінюється в дві тисячі років. У ньому були знайдені останки мавп, прикрашених мушлями, яких поховали поруч з муміфікованими кошенятами.