UA / RU
Підтримати ZN.ua

Цифрові офлайн-документи надійніші, ніж онлайн-документи у «Дії» — Кіберальянс

Наразі згенерувати документи в «Дії» можна лише за умови підключення до інтернету.

Через те, що документи в застосунку «Дія» генеруються лише онлайн (якщо документи завантажені раніше до потрібного моменту і авторизація збереглась, вони доступні і без підключення до інтернету — Ред.), завжди є ризик залишитись без доступу до власних документів, йдеться у статті «Дія»: про що не розповідають українцям» авторки «Дзеркала тижня» Олени Болтушкіної.

«Тим часом Європа вже рухається у бік офлайнових цифрових документів, якими власник може розпоряджатися без зайвих ризиків, що вони кудись раптово зникнуть чи будуть вкрадені. Користувачам «Дії» наразі доведеться ризикувати постійно», — наводяться у статті ZN.UA слова співзасновника Українського кіберальянсу Андрія Барановича, відомого за псевдонімом Sean Brian Townsend.

Читайте також: «Дія» може стати ідеальним полем для фальсифікації виборів

Особливу небезпеку наявність онлайн-документів становить для військових. Мінцифри та Міноборони вже почали інтеграцію цивільних систем із військовими: реалізують доступ до реєстрів призовників, військовозобов’язаних і резервістів через «Дію». А в планах Мінцифри та Мінветеранів — інтеграція в «Дію» сервісів для ветеранів АТО/ООС, членів родин загиблих тощо. В умовах гібридної війни Росія рано чи пізно може зламати «Дію» і вкрасти персональні дані українських військових, попереджають в Українському кіберальянсі.

Сайт «Дія» — безпечніша альтернатива мобільному додатку, і фахівці рекомендують усе, що потрібно, робити через нього. Включно з найпопулярнішою зараз послугою — ковід-сертифікатами: їх можна згенерувати на порталі та зберегти окремим файлом на телефоні.