UA / RU
Підтримати ZN.ua

Телескоп «Хаббл» показав кулясте зоряне скупчення у Великій Магеллановій Хмарі — фото

Воно розташоване на відстані приблизно 157 000 світлових років від Землі. 

Космічний телескоп «Хаббл» зробив знімок кулястого зоряного скупчення NGC 2210 у Великій Магеллановій Хмарі. Магелланові хмари — галактики-супутниці Чумацького шляху, гравітаційно пов'язані між собою, повідомляють на сайті обсерваторії.

Кулясте скупчення — це дуже стабільні, тісно пов'язані скупчення тисяч або навіть мільйонів зірок. Вони можуть існувати тривалий час, тому їх вивчають, щоб дослідити потенційно дуже старі зоряні популяції. 

Читайте також: Телескопи "Хаббл" і "Джеймс Вебб" зробили "найяскравіший знімок Всесвіту"

За даними дослідників, зоряному скупченню NGC 2210 може бути приблизно 11,6 мільярда років. NGC 2210 — наймолодше кулясте скупчення у вибірці, хоча воно лише на пару мільярдів років молодше за Всесвіт. Усі інші досліджені кулясті скупчення у Великій Магеллановій Хмарі виявились старшими. Вік чотирьох із них перевищує 13 мільярдів років. 

Астрономи роблять висновок, що найдавніші кульові скупчення у Великій Магеллановій Хмарі утворилися одночасно з найдавнішими скупченнями в Чумацькому Шляху, хоча дві галактики утворилися незалежно одна від одної. 

Науковці вважають NGC 2210 надзвичайно красивим небесним тілом завдяки великому скупченню зірок. Нічне небо планети, яка обертається навколо однієї з цих зірок, виглядало б у тисячі разів більше насиченим зірками, ніж небо, яке бачать земляни.

Раніше коаліція астрономів закликала переназвати Велику та Малу Магелланові Хмари. Вчені запевняють, що відкриття галактик-супутниць Чумацького Шляху жодним чином не пов’язано з Магелланом, який до того ж «був убивцею та жахливим».