UA / RU
Підтримати ZN.ua

Таблички у вигляді сов віком 5000 років можуть виявитися стародавніми дитячими іграшками

Раніше вчені вважали, що їх використовували у ритуалах.

Вчені заявили про те, що таблички у вигляді сов, виявлені на Піренейському півострові, вік яких оцінюється в 5000 років, можуть виявитися дитячими іграшками. Це змінює існуючі уявлення про те, як діти тих часів користувалися артефактами, повідомляє Phys.org.

Близько 4000 табличок з двома вигравіруваними вирізами для очей і тілом, окресленим нижче, було знайдено у гробницях та ямах по всьому Піренейському півострові. Вони датуються мідноб добою, тобто їхній вік становить 5500-4750 років. Дослідники припускали, що ці сови використовувалися в ритуалах і могли уособлювати померлих чи богів.

Читайте також: Археологи знайшли у Колізеї древні "закуски"

Тепер учені припустили, що ці сови виготовлялися дітьми за образом місцевих видів сов і, ймовірно, використовувалися як ляльки, іграшки або амулети.

У ході дослідження вчені вивчили 100 табличок і оцінили те, скільки з шести характерних рис вони в собі поєднували. Ці риси включали два ока, пучки пір'я, візерунчасте пір'я, плоский лицьовий диск, дзьоб і крила. Потім таблички порівняли зі 100 малюнками сов, які намалювали сучасні діти віком від чотирьох до 13 років, і знайшли в них багато спільного. Малюнки тим більше нагадували сов, чим старшими та вмілішими ставали діти.

Дослідники звернули увагу на наявність двох отворів у верхній частині табличок. Ці отвори здаються непрактичними для того, щоб просмикнути через них шнурок, крім того, на них не було помічено слідів носіння. Тому вчені припускають, що в ці отвори вставляли пір'я, яке імітували пучки на головах деяких регіональних видів сов, таких як вухаста сова.

За версією вчених, сов вирізали не майстри, а діти. Таблички дедалі більше нагадували сов у міру того, як діти ставали старшими і вмілішими.

Раніше дослідники розповіли, навіщо насправді давні єгиптяни муміфікували своїх покійних. Складну техніку застосовували для того, щоб покійний пройшов процес наближення до божественного.