UA / RU
Підтримати ZN.ua

Створено автономну 140-метрову гнучку батарею, яку можна вплітати в одяг

На даний момент вона вважається найдовшою у світі.

Інженери Массачусетського технологічного інституту (MIT) створили 140-метрову тонку батарею з гнучкого волокна, повідомляється на сайті MIT.

Цю літій-іонну батарею можна перезаряджати, вплітати в тканину та прати у воді.

Розробку можна використовувати у різних сферах, від стандартних гаджетів до одягу із вбудованими електронними системами.

«Раніше вже створювали волокна, що містять широкий спектр електронних компонентів, включаючи світловипромінюючі діоди (LED), фотосенсори, засоби зв'язку та цифрові системи. Багато що з них можна вплітати в тканину і прати, що робить їх практичними для використання в виробах, але всі вони досі залежали від зовнішнього джерела живлення. Нова волоконна батарея, яку також можна вплести і випрати, дозволить таким пристроям бути повністю автономними», - пояснюють у MIT.

Читайте також: Менше палива та забруднень: гігантські повітряні змії допоможуть кораблям перевозити вантажі — відео

За словами розробників, ємність накопичення енергії у нової батареї - 123 міліампер-години, що дозволяє заряджати смарт-годинник або телефон. Товщина волоконного пристрою становить лише кілька сотень мікронів, що тонше, ніж усі попередні спроби виробництва батарей у формі волокна.

Зв'язок із батареями здійснюється системою Li-Fi через світлові імпульси. Система включає мікрофон, підсилювач, транзистор і діоди для встановлення оптичного зв'язку між двома пристроями із тканого матеріалу.

Інженери відзначають, що 140 метрів – лише демонстрація того, що насправді вони можуть тепер зробити таку батарею будь-якої довжини, навіть у кілометр.