UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сонячне світло перетворює пластик в океані на «суп» з тисяч органічних молекул – вчені

На утворення нових хімічних сполук потрібно всього 100 годин.

Вчені з Океанографічного інституту Вудс-Гоулей в США заявили про те, що вплив сонячного світла на пластик може привести до утворення тисяч нових хімічних сполук, розчинних у воді. В результаті утворення мікропластику, може бути не найгіршим наслідком розпаду пластикових виробів, повідомляє Science alert.

У ході нового дослідження вчені з'ясували, що вплив сонячного світла може не тільки зруйнувати пластик, але і привести до утворення нових хімікатів з його базових полімерів. І відбувається це доволі швидко: в ході експерименту нові сполуки з'явилися вже через 100 годин.

Вчені взяли пластикові пакети, які використовуються двома великими торговими мережами. Їх фрагменти помістили в мензурки з розчином, склад якого був близький до морської води. Половину зразків на шість днів помістили в темноту. Решту зразків залишили в камері з регульованою температурою на п'ять днів, опромінюючи їх потоком частинок, схожим на сонячне світло.

В результаті зразки, які залишили в темряві, виділяли в розчин невелику кількість органічних сполук. А ось ті, які піддавали впливу сонячного світла, «купалися в супі» з нових хімічних сполук

Коли вчені розділили цей «суп» на складові, вони виявили в них десятки тисяч органічних сполук. Вони утворилися в часові проміжки, еквівалентні кільком тижням плавання пластику в океані під впливом сонячних променів. За словами дослідників, цей процес виявився набагато складнішим, ніж вважалося до цього, в ньому беруть участь токсичні сполуки, які раніше навіть не розглядали в цьому контексті.

Питання про те, як такі хімічні сполуки впливають на океан і організми, які живуть в ньому, все ще залишається відкритим. Ймовірно, що в низьких концентраціях вони можуть бути відносно нешкідливими.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Бактерії зі шлунка корови виявилися здатні руйнувати пластик

Раніше вчені з Англії та Австралії заявили про те, що морські черепахи опинилися в «еволюційній пастці» через пластикове забруднення океану. Молоді особини запливають далеко у відкрите море, де їм не загрожують хижаки, але там накопичується відходи, які потрапляють в організми черепах, загрожуючи виживанню цілих популяцій.