UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сліди двох газів у атмосфері Венери можуть вказувати на присутність життя – вчені

Дві незалежні команди вчених знайшли сліди фосфіну та аміаку.

На Венері може існувати життя

На Венері може існувати життя

Венера настільки гаряча, що на її поверхні може плавитися метал, і оточена токсичною атмосферою. Це один із найнегостинніших світів Сонячної системи. Разом з тим дві незалежні групи вчених виявили в її атмосфері гази, які можуть вказувати на присутність живих організмів, повідомляє The Guardian.

Так, одна з груп довела присутність у атмосфері Венери фосфіну, сліди якого вже були виявлені раніше. Інша ж – знайшла попередні свідчення наявності аміаку. На Землі він переважно з'являється внаслідок біологічної діяльності чи промислових процесів, яких на Венери бути не може. Понад те, вчені вважають, що наявність аміаку не можна пояснити геологічними чи атмосферними явищами.

Читайте також: Єдиний апарат на орбіті Венери перестав виходити зв'язок

Так звані біосигнатурні гази ще не є прямим доказом присутності життя на планеті. Водночас, нове відкриття посилює інтерес до Венери. Крім того, воно свідчить про те, що життя могло зародитися в минулому, коли планета була більш гостинною, і відтоді зберігається в окремих осередках.

"Можливо, якби Венера в минулому пройшла через теплу і вологу фазу, тоді, коли почалося нестримне глобальне потепління, [життя] розвинулося б, щоб вижити в єдиній ніші, що залишилася їй - хмарах", - заявив Дейв Клементс з Імперського коледжу Лондона.

Температура Венери досягає 450 градусів Цельсія, цього достатньо, щоб розплавити свинець та цинк. Атмосферний тиск тут у 90 разів перевищує тиск на поверхні Землі, а в атмосфері присутні хмари із сірчаної кислоти. Але на висоті близько 50 кілометрів умови більше нагадують земні. Потенційно тут можуть вижити дуже витривалі мікроби.

На Землі газоподібний фосфін утворюють мікроби у середовищі з нестачею кисню. Інші можливі джерела, наприклад, виверження вулканів, виробляють настільки мало газу, що він вважається маркером присутності життя.

2020 року вчені заявили про виявлення фосфіну на Венері. Але це відкриття заперечувалося, оскільки під час подальших спостережень присутність газу підтвердити не вдалося. Тому Клементс та його колеги провели спостереження за допомогою телескопа Джеймса Клерка Максвелла (JCMT), розташованого на Гаваях, щоб вирішити цю суперечку. Відстежуючи сигнатуру фосфіну з часом, вони змогли підтвердити докази присутності газу та виявили, що його наявність, мабуть, відповідає циклу дня та ночі на планеті.

“Наші результати показують, що коли атмосфера омивається сонячним світлом, фосфін руйнується. Все, що ми можемо сказати, це те, що там є фосфін. Ми не знаємо, що його виробляє. Можливо це хімія, яку ми не розуміємо. Або, можливо, життя», - сказав Клементс.

У другій доповіді професор Джейн Грівз, астроном з Кардіффського університету, представила попередні спостереження телескопа Грін-Бенк, що вказують на присутність аміаку.

«Навіть якщо ми підтвердимо обидва ці [висновки], це не буде доказом того, що ми знайшли ці чарівні мікроби і вони живуть там сьогодні», - зазначила Гривз.

Професор Нікку Мадхусудхан, астрофізик із Кембриджського університету, який не брав участі в жодній із робіт, сказав, що для загального доказу біосигнатури потрібно, щоб сигнал був надійним, а молекули були переконливо пов'язані з життям.

Раніше зонд NASA Parker Solar Probe, призначений для дослідження Сонця, зміг розкрити одну із загадок Венери. Йому вдалося зафіксувати сигнали того, що викликає загадкові блискавкові шторми на планеті.