UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що їли динозаври: залишки їжі вперше виявлено в скам'янілості тиранозавра

Внутрішні органи динозаврів та елементи їхнього раціону рідко зберігаються в скам'янілостях, кажуть вчені, наголошуючи на важливості відкриття.

Співробітники канадського Королівського музею Тіррелла вперше виявили «добре збережений» останній прийом їжі в шлунку підлітка-тиранозавра, який загинув близько 75 мільйонів років тому, передає CNN.

Горгозавр Лібратус на момент смерті важив близько 350 кілограмів – менше за коня – і досягав 4 метрів у довжину. Йому було від 5 до 7 років.

Вміст шлунка тиранозавра виявлено через 14 років після того, як його практично повністю збережений скелет знайшли у 2009 році у Провінційному парку динозаврів в Альберті.

Вчені помітили невеликі виступаючі кістки під час підготовки скам'янілості в лабораторії й вийняли камінь із корпусу, щоб розглянути його ближче. У його шлунку знаходилися повні задні ноги двох дитинчат птахоподібних динозаврів Citipes elegans, яким не виповнилося й року.

Читайте також: Для лабораторних мишей розробили VR-окуляри

За словами палеоеколога Кет Шредер з Єльського університету, яка не брала участі в дослідженні, скам'янілість є першим незаперечним доказом моделі харчування серед великих хижих динозаврів, існування якої давно припускали. Тиранозавр-підліток харчувався не так, як його батьки. Палеонтологи вважають, що його раціон міг змінюватися протягом усього життя з посиленням його фізичних можливостей.

Існує гіпотеза, що динозаври вимерли внаслідок падіння Землю астероїда. Минулого року китайські вчені заявили, що скорочення чисельності цих тварин почалося задовго до катастрофи.