UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розроблено наручний датчик, що вимірює нікотин у повітрі

Пристрій передає дані в реальному часі за допомогою NFC.    

Вчені з Університету Арізони та Мельбурнського технологічного інституту розробили наручний пристрій, який здатен вимірювати рівень нікотину в повітрі в режимі реального часу. Інформація про розробку опублікована в науковому журналі ACS Sensors.

«Нікотин підвищує ризик серцево-судинних та респіраторних захворювань. Ретельний моніторинг рівня нікотину в повітрі допоможе пом'якшити потенційні наслідки для здоров'я не лише курців, а й тих, хто перебуває поруч із ними», - кажуть учені.

Датчик нікотину працює на основі діоксиду ванадію (VO2). Під час експерименту його кондуктометричні механізми пояснювали за допомогою композиційного аналізу та розрахунків з теорії функціоналу густини (DFT).

Читайте також: Чорний ринок сигарет в Україні зріс до максимуму за 10 років - дослідження

Датчик має чіп NFC, за допомогою якого дані з нього зберігаються і передаються користувачам на смартфон. Пристрій працює без батарей.

У майбутньому датчик може стати частиною електроніки, що носиться на тілі (наприклад, наручного годинника) і відстежує небезпечні частинки в повітрі в режимі реального часу.

Раніше вчені виявили, що соціальна ізоляція посилює потяг до сигарет та переїдання. Активна соціалізація, навпаки, допомагає боротися зі шкідливими звичками.