UA / RU
Підтримати ZN.ua

Планетологи виявили величезний вулканічний курган на південному полюсі Місяця

Курган досягає 0,8 кілометра у висоту.

Вчені виявили на південному полюсі Місяця загадковий курган вулканічного походження. Він розташовується в басейні Південний полюс - Ейткен. Планетологи вивчили Мафітовий курган і з'ясували, що він сформований з мафіту (гірських порід, збагачених мінералами, такими як, наприклад, піроксен і олівін) і у висоту досягає 0,8 кілометра.

Утворення на відміну від оточуючих структур, багате кальцієм. Ця особливість вказала вченим на незвичайне походження Мафітового кургану. Для детального вивчення його властивостей планетологи вирішили скористатися даними, отриманими місіями Chandrayaan 1, GRAIL і LRO.

У результаті спостережень вчені висунули дві теорії походження кургану: перша з них припускає, що після виверження вулкана і подальшого охолодження лави з центральної частини майбутнього кургану продовжували випливати розплави гірських порід.

Читайте також: ESA опублікувало знімок північного полюса Місяця

Друга теорія пояснює появу кургану падінням небесного тіла на поверхню Місяця, у результаті чого центральна частина майбутнього кургану розплавилася з утворенням характерної центральної височини. Вчені вважають, що ще одна місія до місячного кургану дозволить точніше визначити його походження.

NASA


Басейн Південний полюс - Ейткен представляэ собою найбільший кратер Місяця (і один з найбільших у Сонячній системі) розмірами 2,4 на 2,0 тисячі кілометрів. Глибина басейну дорівнює восьми кілометрів, а його загальний перепад висот перевищує 16 кілометрів.

Раніше повідомлялося про те, що на Місяці можливі "місяцетруси", викликані впливом гравітації Землі. Вчені знайшли свідчення того, що Місяць стискається і деформується під впливом тяжіння Землі. Нещодавно на супутнику нашої планети була виявлена тріщина.