UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пізні прийоми їжі можуть призводити до ожиріння: вчені з'ясували, як саме

Зайва вага – це далеко не один серйозний наслідок ожиріння, нагадують вчені.

Деякі дослідження вже давно показали, що пізній прийом їжі пов'язаний із підвищеним ризиком ожиріння та зниженням шансів на нормалізацію ваги. Нейробіолог Френк Шир із Гарвардської медичної школи разом із колегами більш детально розібрався в причинах такого явища, пише ScienceAlert.

У дослідженні взяли участь 16 людей із надмірною вагою або ожирінням.

Кожен доброволець пройшов через два різні експерименти тривалістю шість днів, при цьому його сон та харчування суворо контролювалися заздалегідь, а між кожним тестом минуло кілька тижнів.

В одному з експериментів учасники дотримувалися суворого графіка триразового харчування у звичайний час: сніданок о 9-й ранку, обід о 13:00 та вечеря близько 18:00. В іншому три прийоми їжі були зрушені назад (перший – близько 13:00, останній – близько 21:00).

Читайте також: Психоделік ібогаїн зміг полегшити симптоми депресії та ПТСР – дослідження

У учасників, які їли пізно, рівень гормону лептину, який повідомляє нам про ситість, був нижчим протягом 24 годин, що вказує на те, що вони могли почуватися голоднішими. Також встановлено, що їхні калорії спалювалися повільніше. Експресія генів їхньої жирової тканини (яка впливає на те, як організм запасає жир) збільшила процес адипогенезу (який створює жирові тканини), і зменшила процес ліполізу, який розщеплює жир.

Вчені підкреслюють, що зайва вага – це лише одна із серйозних проблем від ожиріння, серед яких також можуть бути діабет та рак.

Нагадаємо, минулого року Всесвітня організація охорони здоров'я оновила рекомендації щодо правильного харчування, спрямовані на зниження ризику нездорового збільшення ваги та профілактику неінфекційних захворювань.