UA / RU
Підтримати ZN.ua

Perseverance скинув другу трубку зі зразками марсіанського ґрунту

Вона містить найдовші зразки породи, які зібрав ровер.

Марсохід Perseverance залишив вченим новий «подарунок до Різдва». 23 грудня він скинув другу трубку зі зразками марсіанського ґрунту, повідомляє Space.com.

І хоч це не перший скинутий зразок, він є найбільшим. Він, а також інші зразки, мають бути доставлені на Землю у 2033 році.

«Мій другий зразок виглядає чудово! У цій трубці знаходиться шматок осадової породи з краю стародавньої річкової дельти тут - найдовше ядро гірської породи, яке я коли-небудь брав», - йдеться у Twitter місії.

Читайте також: Тепер офіційно: апарат InSight завершив роботу на Марсі

Найдовшим керном породи, зібраним Perseverance, є зразок під назвою «Магейк», який марсохід висвердлив з породи «Амалік» цієї осені в районі «Зачарованого озера» стародавньої дельти на місці посадки кратера Єзеро.

Сама трубка розмірами нагадує маркер, а довжина зразка в ній становить 7,6 сантиметра.

Усього Perseverance скине 10 трубок зі зразками, їх потім мають зібрати апарати, задіяні в місії з повернення зразків. Очікується, що ця місія буде запущена у 2028 році, а зразки будуть доставлені на Землю через п'ять років. Якщо все піде за планом, то на платформу для збору порід їх доставить сам Perseverance або два невеликі вертольоти, які також запустять на Червону планету.

Варто зазначити, що зразки, які скидає марсохід, є запасними. Perseverance збирає по дві проби в кожному регіоні, залишаючи один у своєму сховищі та викидаючи інший на випадок, якщо у ньому виникне потреба.

Нагадаємо, раніше Perseverance зміг записати звук частинок пилу, що кружляли навколо нього під час бурі. Цей аудіозапис може стати ключем до розуміння того, як пил переміщається Червоною планетою.