UA / RU
Підтримати ZN.ua

Патогенні мікроби розносяться вітрами на величезні відстані – дослідження

Це викликає занепокоєння у вчених.

Мікроби, що викликають хвороби у людей, під час сильних вітрів можуть подорожувати на тисячі кілометрів. Таке відкриття вперше виявили вчені, пише The Guardian.

Досліджувані вітри переносили дивовижне розмаїття бактерій і грибів, включаючи відомі патогени, а деякі з них мали гени стійкості до багатьох антибіотиків. Деякі з мікробів виявилися живими – іншими словами, вони пережили довгу подорож і були здатні до реплікації.

Дослідники кажуть, що цей міжконтинентальний транспортний маршрут навряд чи може безпосередньо викликати захворювання у людей, оскільки концентрація мікробів була низькою. Однак, за їхніми словами, той факт, що мікроби можуть бути засіяні в нові середовища і що гени стійкості до антибіотиків можуть подорожувати в такий спосіб, викликає занепокоєння.

Дослідження показало, що мікроби подолали шлях у 2 тисячі кілометрів на частинках пилу, які вітер приніс з фермерських полів на північному сході Китаю до Японії. Подібні вітри існують по всьому світу. У зразках, зібраних над Токіо, було виявлено понад 300 видів бактерій і близько 260 видів грибів. Професор Ксав'єр Родо з Барселонського інституту глобального здоров'я, який очолював дослідницьку групу, каже, що існують й інші мікроби, ще не відомі науці.

«Близько 30-40% мікробів були потенційно патогенними видами, або загальновизнаними патогенами людини, або умовно-патогенними патогенами [які вражають людей з ослабленою імунною системою]», – пояснив він, додаючи, що дане дослідження є застереженням про те, що слід змінити наше уявлення про повітря, зокрема ідею, що повітря на великих висотах майже стерильне.

У дослідженні, опублікованому в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, за допомогою літака було зібрано 22 зразки пилу з повітря на висоті від 1 до 3 кілометрів над Японією. Вищі зразки знаходилися над планетарним граничним шаром (ПГШ), шаром атмосфери, найближчим до землі. Вітри над ПГШ поширюються швидше і далі, оскільки їх не сповільнює тертя об землю.

Аналіз далеких повітряних течій у дні збору зразків у поєднанні з хімічним аналізом показав, що частинки пилу пролетіли 2 тисячі кілометрів і прилетіли з Китаю.

Хімічний аналіз зразків показав ознаки, характерні для сільськогосподарських районів, включаючи гній, пестициди і добрива, а також рідкісні елементи, такі як цирконій і гафній, які видобуваються в цій частині Китаю.

Читайте також: Вченим вдалося «перепрограмувати» мікробів, щоб синтезувати нові речовини

Мікроби були вбудовані в частинки, що захищало їх від ультрафіолету і зневоднення, дозволяючи деяким з них залишатися життєздатними. Серед патогенних для людини видів були такі бактерії, як кишкова паличка, золотистий стафілокок і клостридіум дифузний.

За словами Родо, дослідницька група була здивована, знайшовши так багато різних мікробів, оскільки початковою метою дослідження було проаналізувати хімічний склад частинок пилу. Такі частинки можуть потрапляти на землю при падінні або в краплях дощу.

Читайте також: Новий антибіотик посилює боротьбу з супербактеріями

«Виявлення патогенних організмів над ПГШ вказує на те, що великі ділянки тропосфери можуть стати потенційними резервуарами і діяти як розповсюджувачі на великі відстані різноманітних мікробів. Йдеться про наднизькі концентрації, і в більшості випадків вони не викликають інфекції. Але ми не можемо цього виключати у людей з ослабленим імунітетом», – підсумували дослідники.

Раніше було доведено, що життєздатні бактерії та гриби можуть подорожувати на великі відстані в ґрунтовому пилу, наприклад,  з Африки до Карибського басейну. Але дослідники стверджують, що досі не було відомо про ізоляцію шкідливих для людини видів на таких великих відстанях.